Nieuws/Binnenland
450347
Binnenland

Burgemeester Utrecht: lijst omstreden sprekers

UTRECHT - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of het ministerie van Justitie moet een lijst aanleggen van omstreden sprekers. Burgemeesters kunnen op zo'n lijst zien of iemand met radicale opvattingen in zijn gemeente het woord mag voeren. Daarvoor pleit burgemeester Jan van Zanen van Utrecht.

Volgens Van Zanen ontstaat er telkens op lokaal niveau ,,heel veel gedoe'' als onder andere mensen met extreem-rechtse opvattingen of zogenoemde haatimams ergens een toespraak willen houden. In Utrecht komt de radicale Britse islamgeleerde Haitam al-Haddad op 31 januari spreken over de islam. Deze geleerde pleit voor de doodstraf voor afvalligen en overspeligen. Toen hij eerder naar Amsterdam zou komen, ontstond enorm veel ophef.

Van Zanen wil dat op landelijk niveau wordt besloten wie wel of niet welkom is in Nederland. Een burgemeester kan dat volgens hem niet tegenhouden. Hij vindt het niet wenselijk dat burgemeesters daar telkens opnieuw over moeten beslissen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wijst erop dat er al het nodige gebeurt. Zo houdt de NCTV een zogenaamde alerteringslijst van visumplichtige extremistische sprekers bij. Als iemand van die lijst een verblijfsvisum voor Nederland aanvraagt, wordt gekeken of er risico’s zijn voor de openbare orde.

Volgens de zegsman is er op dit moment geen grond om vooraf een bredere lijst van mogelijke sprekers bij te houden. ,,Zolang iemand niet veroordeeld is voor een strafbaar feit, is het juridisch niet toelaatbaar of proportioneel om iemand op een "verdachten"-lijst te plaatsen en deze lijst met bijvoorbeeld het lokaal bestuur te delen. De bevoegdheid om verdachten in kaart te brengen is in Nederland voorbehouden aan opsporingsinstanties en inlichtingendiensten.’’

Politie en Openbaar Ministerie zullen op 31 januari beluisteren of de Al Haddad strafbare dingen zegt. De Dawah-groep, die hem heeft uitgenodigd, moet op zoek naar een andere locatie in Utrecht, want de oorspronkelijke zaalverhuurder heeft woensdag afgezegd.