Nieuws/Binnenland
450380
Binnenland

Vluchtelingenstroom niet te voorspellen

DEN HAAG - Het aantal asielzoekers die komend jaar hun heil zoeken in Nederland is moeilijk te voorspellen en dat moet je eigenlijk ook niet doen. Dat zegt Vluchtelingenwerk in reactie op de neerwaartse bijstelling van de prognose van het aantal vluchtelingen door staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

,,Vluchtelingenwerk heeft in de 36 jaar dat het werkzaam is, geleerd dat voorspellingen lastig zijn en doet ze dan ook niet. Je moet nooit mikken op exacte aantallen'', zei een woordvoerder woensdag tegen het ANP. De beste manier om in te spelen op de stroom vluchtelingen is de opvang door Nederlandse gemeenten te flexibiliseren.

Ambtenaren zouden in november hebben doorgegeven dat ze dit jaar 90.000 asielzoekers verwachten. Het kabinet gaat echter uit van zo'n 58.000 asielzoekers dit jaar. Komen er meer, dan kunnen er makkelijk problemen ontstaan, vreest Vluchtelingenwerk.

In het huidige systeem is opvang niet makkelijk op te schalen. Gemeenten verplichten mensen op te vangen, is de beste stap om dat te bewerkstelligen. Wel ontbreekt er op lokaal niveau draagvlak voor grootschalige azc's voor vier- tot vijfhonderd asielzoekers. Kleinschalige opvang is volgens Vluchtelingenwerk beter, niet alleen voor het draagvlak maar ook voor de integratie van asielzoekers. Bovendien is het veel flexibeler.