Nieuws/Binnenland
450547
Binnenland

'Prognose asielzoekers genegeerd door kabinet'

DEN HAAG - Ondanks dat ambtenaren november vorig jaar hebben aangegeven dat zich in 2016 ongeveer 90.000 asielzoekers zullen melden in Nederland, gaat het kabinet uit van een veel lager aantal. Daar zijn politieke redenen voor; met name de VVD zou het aantal van 90.000 'onaanvaardbaar hoog' vinden. In 2015 kreeg Nederland ongeveer 58.000 asielzoekers te verwerken.

Dat stelt de actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

In een reactie aan de NOS zegt verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat hij van meerdere organisaties prognoses heeft gekregen: ,,We hebben besloten om niet lijdzaam toe te zien welk scenario zich ontrolt. Dus we hebben ingesteld op 58.000; daar houden we rekening mee. Ondertussen werken we heel hard om niet af te wachten wat het wordt, maar in te grijpen en te zorgen dat het minder wordt." Dat 'zorgen dat het minder wordt' bestaat onder meer uit de afspraken die de Europese Unie met Turkije heeft gemaakt over de vluchtelingeninstroom.

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van de regering. "Het kabinet leidt Nederlanders om de tuin", stelt Sjoerd Sjoedsma van D66. Hij wil dat het kabinet de verschillende ramingen naar de Kamer stuurt. Mona Keijzer (CDA) twitterde dat ze een debat in de Kamer wil over de kwestie en om onderbouwing van de cijfers gaat vragen.