Nieuws/Buitenland
450728099
Buitenland

Amerikaanse huurlingen krijgen 20 jaar cel in Venezuela

CARACAS - Twee huurlingen uit de Verenigde Staten zijn in Venezuela veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 jaar. Luke Denman en Airan Berry hebben volgens de autoriteiten geprobeerd om president Nicolas Maduro te ontvoeren.

Procureur-generaal Tarek Saab maakte de strafmaat bekend en zegt dat de mannen schuld hebben bekend aan allerlei strafbare feiten, waaronder wapensmokkel en terrorisme. Er worden ook nog andere verdachten vervolgd.

De Venezolaanse autoriteiten namen de Amerikaanse oud-militairen eerder dit jaar gevangen. Er waren toen volgens officiële bronnen gewapende groepen vanuit buurland Colombia naar Venezuela getrokken. Die raakten verwikkeld in vuurgevechten met veiligheidstroepen.

De operatie was naar verluidt bedoeld om Maduro gevangen te nemen en mee te nemen naar de Verenigde Staten. Daar staat een prijs op zijn hoofd omdat hij wordt verdacht van criminele activiteiten. Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Silvercorp zou de inval hebben gecoördineerd.

Maduro beschuldigde de Verenigde Staten destijds van betrokkenheid bij een verijdelde staatsgreep. De Amerikaanse regering ziet Maduro niet als rechtmatige leider van zijn land, maar ontkende iets met de inval van huurlingen te maken te hebben.