Nieuws
450767
Nieuws

Mama

'Meisjes, doe toch niet zo moeilijk'

De Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie onderzoekt momenteel of het mogelijk is om moeder te worden op je vijftigste. Nu is de uiterste leeftijd waarop een vrouw voor de behandelingen in aanmerking komt 45. Maar met de juiste behandelingen schijnt het te kunnen. Journalist en moeder Marjolein Hurkmans vraagt zich af waarom. Waarom zou je in godsnaam wachten met kinderen krijgen tot je vijftig bent?

Baby kwijt

Het was een rare gewaarwording. De baby was kwijt. Lag ie vannacht nog braaf in zijn slaapzakje tussen onze hoofden in op het tweepersoons luchtbed, deze ochtend was hij weg. Foetsie. We vonden hem gelukkig heel snel weer terug. In de voortent, waar hij knus opgerold lag te slapen. Half op het gras, een streep modder op zijn snoetje. Verdorie, hij had al zo'n hekel aan de campingdouche. Bij het winkeltje naast de receptie kocht ik een afwasteiltje. Daar paste hij precies in. Probleem opgelost. 

Water op de hoedenplank

We waren 28, oudste was 9 maanden en met een geleende tent trokken we door Frankrijk en Spanje. Ons tempo werd bepaald door de kleine snuiter. Na een paar dagen op één stek was ie doodmoe van alle indrukken. Dat zagen we, want dan wreef hij met zijn knuistjes in zijn ogen. Dat was het moment om de tent in te pakken, oudste in de maxicosi te sjorren en een dag naar verderop te rijden.

Hij sliep al voor we de camping af waren, werd één keer wakker voor een fles (ik legde steevast en dichte fles bronwater op de hoedenplank. De zon maakte het water vanzelf warm genoeg) en sliep dan door tot we op de plaats van bestemming waren. Helemaal uitgerust. Hij kon er weer een paar dagen tegen. 

Een vrijpartij tijdens een zomernacht

Nee, daar zat weinig rust, reinheid en regelmaat bij. Maar dat heeft sowieso nooit echt in mijn systeem gezeten. De hele zwangerschap was al een gevalletje van: 'zeg zullen we een kind doen?' 'Ja leuk, wanneer? Nu?' 'Oké'. 'Of zullen we toch een jaartje wachten?' 'Oeps. Sorry, te laat.'

Ik was al zwanger voor ik me kon bedenken. Dat krijg je als je in de 20 bent en er geen medische omstandigheden zijn die een zwangerschap in de weg zitten; dan kun je zomaar in een vloek en een zucht een baby maken zonder ingewikkelde toestanden als ivf en reageerbuizen. Gewoon met een vrijpartij tijdens een mooie zomernacht. 

Onnadenkend

Er zijn nu lezers die dat allemaal maar heel onnadenkend vinden. Je gaat toch niet zomaar een kindje maken? Daar moet je toch heel lang over nadenken, kijken of het wel in je plannen past, of je wel zeker weet dat de man in je leven op dat moment ook de man van de rest van je leven zal zijn, of je alles wel gedaan hebt dat je wilde doen: reizen door Azië, backpacken in Australië, drie nachten doorhalen op een houseparty, slapen onder de sterrenhemel in een woestijn, dure schoenen kopen in New York… Ik kan daar maar één antwoord op geven: waarom zou dat allemaal niet kunnen met een kindje erbij?

 

Wil je verder lezen? Ga dan naar VROUW.nl