450806
Buitenland

Oudste man (112) overleden

Amsterdam - Yasutaro Koide, geboren op 13 maart 1903 en met zijn 112 jaar de oudste man ter wereld, is vanochtend overleden. De Japanner, woonachtig in Nagoya, ten zuidwesten van Tokio, overleed volgens lokale autoriteiten aan de gevolgen van hartfalen en een longontsteking.

Koide werd afgelopen augustus officieel erkend als ’s werelds oudste man. Zijn geheim, zo verklapte hij destijds: niet roken, niet drinken, en „met plezier leven”.

De oudste nog levende mens is momenteel een vrouw, de 116-jarige Susannah Mushatt Jones uit de Verenigde Staten. Wie na het overlijden van Koide de nieuwe oudste man is, is nog niet bekend.

De oudste Nederlandse man, Wim Hendriks uit Wanroij, viert vandaag zijn 107e verjaardag.

De levensverwachting in Japan is bij de hoogste ter wereld. Zowel mannen als vrouwen worden er gemiddeld ouder dan 80 jaar. Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld.

Overigens: als het aan de Braziliaan Jose Coelho de Souza ligt, was Yasutaro Koide helemaal niet de oudste. Jose claimt dat hij 131 jaar oud is - en daarmee de oudste mens ter wereld ooit. Althans, zijn leeftijd staat op een geboortebewijs. Bewijs of niet, het Braziliaanse instituut voor sociale zekerheid trekt de echtheid van het document na, al is het alleen maar uit ambtelijke overwegingen.