Nieuws/Binnenland
450857
Binnenland

Asielprotest Heesch wordt zwijnenstal

Heesch - Het asielverzet is opnieuw uitgelopen op ongeregeldheden. In het Brabantse dorp Heesch moesten raadsleden gisteravond noodgedwongen een commissievergadering verlaten nadat een woedende menigte op het gemeentehuis afstormde. De politie hield drie mensen aan. Er zijn geen gewonden gevallen.

Duizend mensen waren op de been om te protesteren tegen een asielzoekerscentrum voor 500 bewoners voor een periode van tien jaar in de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt.

Het liep pas uit de hand na de beëindiging van het officiële protest dat tot half acht 's avonds duurde. Jongeren gooiden eerst met eieren naar het raadhuis, later ook met zwaar vuurwerk. Een ruit van het gemeentehuis is daarbij gesneuveld.

De Mobiele Eenheid greep in nadat boze demonstranten richting de ingang stormden. Een commissievergadering van de gemeenteraad, ironisch genoeg over de transitie van jeugdzorg, moest worden beëindigd. Raadsleden werden geëvacueerd. Burgemeester Moorman kondigde om negen uur 's avonds een noodbevel af, waarna de ME de orde kon herstellen.

Veel ouderen en gezinnen uit het Brabantse dorp hielden het vervolgens voor gezien vanwege de grimmige sfeer. Onder de relschoppers waren ook mensen uit het nabijgelegen Oss.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het 'treurig' dat opnieuw een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand is gelopen. ,,Ik heb de burgemeester van Bernheze gesproken en haar en het gemeentebestuur alle steun toegezegd. Bezwaar maken en demonstreren kan in een democratie, maar geweld tast de essentie van ons democratische land aan", reageerde de bewindsman.

Fractievoorzitter Marko Konings van Politieke Partij Blanco was in het gemeentehuis toen de betoging uit de hand liep. Hij spreekt over 'een bizarre avond'. ,,Onder begeleiding van ME het gemeentehuis verlaten. Zo onwerkelijk..."

Organisator van het protest Harm Ruijs distantieert zich van de ongeregeldheden. „Het is triest dat het in Heesch zo ver moest komen. We hadden gehoopt dat het niet uit de hand zou lopen. Wij staan hier absoluut niet achter.”

De ongeregeldheden betekenen niet dat het standpunt van Ruijs veranderd is. „Veel mensen lieten geweldloos zien en horen dat ze tegen de komst van een groot asielzoekerscentrum zijn. Vijfhonderd asielzoekers voor tien jaar opvangen op een locatie is te veel.”

Eerder kwam Heesch in het nieuws omdat tegenstanders van het asielzoekerscentrum een dood varken in de boom hadden gehangen. Op de parkeerplaats van de burgemeester werd een kuub zand gestort.

Dinsdagavond wordt er een informatieavond voor omwonenden gehouden.