Nieuws/Binnenland
450916
Binnenland

Apothekers: Vooral problemen met antibiotica

’Medicijntekorten verder gestegen’

DEN HAAG - Nederland kampt met sterk toenemende medicijntekorten. Vorig jaar waren er 625 medicijnen gemiddeld zes tot negen maanden niet verkrijgbaar in de apotheek. In 2014 en 2013 ging het om respectievelijk 527 en 426 middelen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag. Over de afgelopen vijf jaar is zelfs sprake van een verviervoudiging van de tekorten.

Het gaat daarbij, zoals De Telegraaf vorige week al meldde, om verschillende smalspectrum-antibiotica, allerlei soorten injectievloeistoffen, maar ook verschillende oogdruppels. Bovendien waren er in 2013 grote leveringsproblemen met het door honderdduizenden patiënten geslikte hartmedicijn Lanoxin.

Apothekersvoorzitter Gerben Klein Nulent noemt het ,,helaas de dagelijkse praktijk” dat sommige middelen tijdelijk niet leverbaar zijn: ,,Tot nu toe lost de apotheker het meestal op voor de patiënt, maar je moet er niet aan denken dat het misgaat. Dan zijn de maatschappelijke gevolgen niet te overzien”, stelt hij.

Resistentie

Vooral de antibiotica-tekorten verontrusten de KNMP zeer. ,,Omdat deze tekorten mogelijk tot resistentie (ongevoeligheid voor de werking van het middel) kunnen leiden”, stelt Klein Nulent. ,,In Nederland proberen we zoveel mogelijk het gebruik van antibiotica te beperken. Als het nodig is, starten we het liefst met een stof die alleen werkt tegen de bacterie die de infectie veroorzaakt. Indien een dergelijk middel niet leverbaar is, krijgt de patiënt noodgedwongen een antibiotica die op meer soorten aanslaat. Bacteriën worden hierdoor sneller ongevoelig.”

De KNMP bepleit een vroege meldplicht voor fabrikanten bij leveringsproblemen. ,,Dit geeft apothekers meer tijd om naar alternatieven te zoeken”. Bovendien zou de leveringszekerheid een onderdeel moeten zijn van de inkoopvoorwaarden die zorgverzekeraars met leveranciers overeenkomen, stelt de organisatie.

Netfarma

De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het "heel vervelend" als patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. De oplossing moet volgens de belangenclub vooral gezocht worden in een betere communicatie met de patiënt.

"Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten", aldus Nefarma.

Volgens de organisatie komt het niet heel vaak voor dat er tekorten ontstaan en zijn ze meestal ook snel opgelost.

NPCF

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat er meer toezicht komt op medicijnen waarvan veel patiënten afhankelijk zijn. Ook zou er iets moeten worden gedaan tegen monopolies. De belangenvereniging wil ook dat er uitwijkmogelijkheden zijn, voor wanneer een fabriek wordt getroffen door bijvoorbeeld brand.

Thyrax

Hoewel elk jaar door de KNMP wordt gekeken naar de oplopende medicatietekorten, was er nu een extra aanleiding om dat te doen: het schildklierhormoon Thyrax, waarover afgelopen week grote consternatie ontstond. De fabrikant gaf plotseling te kennen – vanwege een verhuizing van de productielijn van Nederland naar Duitsland – niet in staat te zijn dit middel te leveren. Zeker zes, maar mogelijk negen maanden, zal Thyrax Duotab 25 microgram er niet zijn voor 350.000 schildklierpatiënten in Nederland.