Nieuws/Buitenland
451056
Buitenland

Ex-SS'er (95) voor de rechter

SCHWERIN - Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Schwerin beschuldigt een 95-jarige voormalige SS'er van hulp bij de moord op minstens 3681 mensen. De misdaden zijn gepleegd in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar de verdachte tussen 15 augustus en 14 september 1944 bij de medische dienst werkte.

Het proces begint op 29 februari. Het verloop ervan is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de bejaarde verdachte. Het OM heeft bijna een jaar aan de voorbereiding op de zaak gewerkt. De verdediger van de verdachte bestrijdt de schuld van zijn cliënt.

De rechtbank moest vorig jaar zomer vanwege de gezondheidstoestand van de verdachte afzien van de behandeling van de zaak. Op basis van een psychiatrisch onderzoek is nu besloten dat het proces kan beginnen.

De voormalige SS'er stond in 1948 al voor een Poolse rechtbank. Die veroordeelde hem echter uitsluitend wegens zijn lidmaatschap van de SS. Na zijn straf te hebben uitgezeten, keerde de man naar Duitsland terug, waar hij werkzaam was in de landbouw.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo