Nieuws/Binnenland
451087
Binnenland

Naweeën bevalling pijnlijk

LEIDEN - Eén op de tien jonge moeders in Nederland kampt ruim twee jaar na de geboorte van hun kind nog altijd met pijn van de bevalling. Dat melden wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Zes procent van deze vrouwen ondervindt soms dagelijks ernstige restverschijnselen van de ’baringspijn’. Veel moeders uit deze groep worden daardoor regelmatig geconfronteerd met arbeidsverzuim of het niet kunnen meedoen met alledaagse dingen. In Nederland worden per jaar nu tussen 175.000 en 180.000 baby’s geboren.

Klachten

De Leidse anesthesiologen en verloskundig onderzoekers bestudeerden de late gevolgen van de bevalling bij bijna 500 Nederlandse vrouwen. Zij schrokken van het hoge percentage aanhoudende pijn na het ter wereld brengen van een kind.

,,Het gaat in veel gevallen om niet-aflatende pijn vanuit het bekken, lage rugpijnen en ook buikklachten, zeg maar het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken”, zegt hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan, ook expert in de behandeling van chronische pijn.

Samen met Liv Freeman, Johanna Middeldorp, Philomeen Weijenborg en Eveline van Dorp, artsen van de afdeling verloskunde en anesthesiologie van het Leidse universiteitscentrum, bestudeerde Dahan de pijnervaringen van jonge moeders, die zowel via de ’natuurlijke weg’ als per keizersnede hun baby hadden gekregen. Hun bevindingen verschenen zojuist in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Journal of Pain Research.

Schade

Dahan: „De groep met aanhoudende baringspijn heeft ook dikwijls last van depressie en angstige klachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld ook tijdens seksualiteit.”

Zowel een natuurlijke bevalling als een keizersnede laat zware sporen na in het onderlichaam van de vrouw: er is vaak aanzienlijke schade aan weefsels, ook huidzenuwen en spieren zijn beschadigd geraakt.

De Leidse onderzoekers zeggen van plan te zijn in een nieuwe studie de oorzaken van late baringspijn beter te doorgronden „teneinde ook te begrijpen hoe klachten te voorkomen zijn”.