451184
Binnenland

Pegida-voorman: rennen en vliegen

APELDOORN - Pegida-voorman Edwin Wagensveld had vanmiddag in Apeldoorn de handen vol om zijn volgelingen in bedwang te houden. Van hot naar her rende hij om aanhangers tot kalmte te manen. ,,Het is rennen en vliegen", erkent Wagensveld hijgend nadat hij weer twee jongens met Nederlandse vlaggen heeft weggestuurd bij een politiekordon.

,,Hier heb ik vijftien ordebewakers terwijl we er in Dresden soms wel vijfhonderd hebben."

Circa 250 betogers kwamen rond 13.00 uur bijeen op het Beekpark in de Gelderse plaats. Vooral de massale aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen worden door sprekers veelvuldig benoemd. ,,Ik ben moeder van drie meiden, ik ben doodsbang wat hen te wachten staat", roept een spreekster door de microfoon. Haar woorden worden met luid gejuich ontvangen als ze zegt dat ,,de import van criminelen", niet gewenst is.

Aan de rand van het park verzamelt zich al snel een groep met veel allochtone jongeren die niets moeten hebben van de demonstratie: ,,Nazi's raus, Wilders is een homo!", valt er te horen. Als Pegida-aanhangers naar de jongeren toe willen, moet Wagensveld weer naar de microfoon grijpen: ,,Niet reageren!"

Een fotografe komt niet ongedeerd uit de spanningen tussen de jongeren en demonstranten. Met een dikke lip en bloedneus zoekt ze steun bij een muur terwijl bloed op haar hand druppelt. ,,Ik wilde een foto maken en iemand duwde hard de camera in mijn gezicht", verklaart ze beduusd terwijl een agent zich over haar ontfermt. De vermoedelijke dader, een 50-jarige man uit Deventer, wordt niet veel later ingerekend.

Na een aantal toespraken volgt een protestmars door het centrum die verder zonder incidenten verloopt dankzij grote politie-inzet. Gevolgd door tientallen ME-busjes en politie te paard wordt door agenten de groeiende groep jongeren op afstand gehouden.

Een groepje lokale raadsleden veegt nadat de betogers weg zijn symbolisch de straat schoon. ,,Wij hebben ook een vergunning om te demonstreren", is de ietwat vage verklaring van een van de raadsleden.

Verderop hield de AFA Fryslân (Anti-Fascistische Actie Fryslân) met zeker tien personen een tegendemonstratie. Daar vonden geen ongeregeldheden plaats.

De politie verrichtte nog enkele aanhoudingen omdat mensen zich niet konden identificeren.

Apeldoorn vang momenteel tijdelijk 480 vluchtelingen op.