Nieuws
451363
Nieuws

Lezers op de pedalen:

Ontstressen op de fiets!

Wat er zo heerlijk is aan een fietsvakantie? Dat het helpt tegen overgewicht, bijna-burn out, relatiestress, midlife crisis en verslavingsproblematiek. Ja, het schijnt zelfs de schadelijke invloed van intellectueel beperkte 'leidinggevenden’ tegen te gaan! Aldus de vele fietsjunks die mij schreven.

Echt, als ik de geweldige verhalen lees die binnenkomen op mijn oproep over fietsvakanties, krijg ik onmiddellijk zin om op te stappen en heel, heel ver weg te peddelen. Maar dat heeft er misschien mee te maken dat ik dezer dagen sowieso zin heb om het Amsterdamse ver achter me te laten (wellicht komt het door de Vakantiebeurs? Ik was er afgelopen donderdag en werd van alle kanten besmet met het reisvirus).

Fietsen, zo bemerkte ik daar, raakt steeds meer in zwang als ideale manier om een land écht goed te bekijken en te ervaren. Op 20 en 21 februari is er in de Utrechtse jaarbeurs trouwens een Fiets en Wandelbeurs, met diverse kleine reisorganisaties die speciale reizen op dit gebied aanbieden, maar ook een Pelgrimspaviljoen en een Ligfietsplein.

Tropen

Nu denken nogal wat mensen dat je een enorme 'diehard’ moet zijn om in den vreemde te fietsen. Zo iemand met een ontzettend speciale fiets, een GPS-systeem en wat dies meer zij. Nee hoor, zegt Bert Sitters, die al jarenlang op deze manier vakantie viert en 85 verschillende landen heeft bezocht. „Over het algemeen ontdek ik leuke en rustige weggetjes. Veel bagage heb ik niet bij me, mijn twee tassen zijn lichter dan de meeste koffers of rugzakken. In de tropen heb je niet veel nodig. Met de juiste kaarten in je telefoon weet je tegenwoordig exact waar je zit, verdwalen is onmogelijk.”

Vooral in Thailand komt Sitters vaak Nederlandse fietsers tegen die een route doen van Asian Way Of Life. „Hun routeboekje wijst de weg langs de mooiste plekjes. Vaak zijn het niet meer zo jonge stelletjes die ontspannen fietsen. Je ziet ze genieten, onderweg bij een stalletje heerlijk eten. Lekker in hun T-shirtje in de tropen, terwijl in Groningen de wegen onberijdbaar zijn: ’Dat doen we wel weer voor de zomer’!”

Avontuurlijk

In fietsend vakantievieren moet je groeien, weet Edwin Otto, die zijn reisavonturen publiceert via de site vadersopreis.nl. Jarenlang fietste hij alleen dagtochtjes, vorig jaar evolueerde dat naar een 2-daagse reistrip in Nederland, gevolgd door een 5-daagse fietsvakantie in Duitsland. Hij denkt nu voorzichtig aan Cyprus en beaamt dat er buiten wat standaard spullen weinig nodig is voor een geslaagde fietsvakantie: „Je moet alleen wat avontuurlijk ingesteld zijn! India is wat dat betreft wellicht de grootste uitdaging…”

Lennart van Wezep zag zijn oom en tante, ze fietsen vijf jaar lang de wereld rond, als een bron van inspiratie. Maar net toen hij bezig was met de voorbereiding van zijn eerste eigen fietstocht, overleed zijn oom plotseling en had Lennart er geen zin meer in. „Tot afgelopen zomer. Mijn tante gaf mij de fiets waar mijn oom 80.000 kilometer op gereden had en de tassen waar hij vijf jaar uit geleefd had. Na het nodige sleutelwerk was de fiets weer klaar voor de volgende trip… Mijn trip!”

Noorwegen

Van Wezep maakte een prachtige tocht van 900 kilometer door de bergen van Noorwegen. „Ik had een globaal idee van de route maar verder helemaal niks. Gewoon gaan en ik zie wel. Het grote voordeel van fietsen is dat het je bindt met de mensen onderweg. Bewoners willen je altijd helpen en fietsers worden vrienden alsof je ze al jaren kent.”

Bikkels

En dan de echte bikkels. Elmar en Ellen van Drunen heten ze, en de naam van hun site zegt al genoeg: bicycle-junkies.com. Half december zijn ze terug gekomen van een 27 maanden lange fietsreis door Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Goedemorgen! Dat is geen vakantie meer, dat is een levensstijl. „We hebben bijna 32.000 kilometer gepeddeld en dan vooral over onverharde weten door verlaten bergstreken. Ik denk dus dat je ons wel bevlogen kunt noemen.”

Hun site biedt een schat aan tips en ervaringen voor wereldfietsers-to-be. Zo staat er een handige paklijst op, is er van alles te vinden over versnellingen en legt het duo uit waarom het een goed idee is om te gaan fietsen in Bolivia. En waarom wildkamperen eng lijkt, maar het in de praktijk niet is.

Reisexpert

Reisexpert en collega-schrijver Robert van Weperen pende twee A-viertjes vol met allemaal geweldige tips. Ik zal proberen ze kort samen te vatten. Voor beginners: in West-Europa zijn de fietsvoorzieningen zeer goed. Wil je het wat ruiger aanpakken, kies dan voor een land waar je al eerder een 'gewone’ zonvakantie hebt gedaan, mits niet te bergachtig. Roberts favoriete startbestemming: Thailand. Veel stille wegen, bussen waarin ook de fiets meekan en een fietsenmaker in elke stad. Volg de Mekong Rivier langs de grens met Laos, 700 kilometer allemachtig prachtig, volgens Van Weperen.

Nog een aardige bijkomstigheid: „Na vijf dagen fietsen ga je afvallen en word je oersterk. Je hebt gewoon geen tijd om je tussendoor vol te proppen en je slaapt als een roos. Verder is de verre fietsreis de ultieme 'ontstresser’.” En dus adviseert Robert iedereen met een bijna burn out, relatiestress, midlife crisis, verslavingsproblematiek, overgewicht en een superirritante chef: verplicht op fietsreis!