Nieuws/Nieuws

'Visie' moet einde maken aan ruzie aannemers en overheid

Door door Joris Polman

AMSTERDAM - Jarenlang ruzieden aannemers en overheid over miljoenenverliezen op bouwprojecten. Een nieuwe ’marktvisie’ moet daar een einde aan maken. DFT sprak met de baas van Rijkswaterstaat en drie bouwvoormannen over hun poging het wantrouwen de kop in te drukken.

Welk probleem lost de nieuwe marktvisie op?

Jan Hendrik Dronkers, Rijkswaterstaat: „Vorig jaar heb ik op een marktdag gezegd dat onze omgang met de bouwers niet meer plezierig is. De realiteit was dat de markt te weinig verdiende. En wij kregen projecten opgeleverd die in projectduur noch kwaliteit echt op orde waren. Dat leidt dan tot allerlei gedoe. Dan moet je de koe bij de hoorns vatten, want dan is het tijd voor een nieuwe start.”

Maxime Verhagen, Bouwend Nederland: „Want er was duidelijk niet alleen sprake van een slechte markt door de economische omstandigheden. We werkten ook met contracten waarmee we niet uit de voeten konden. We maakten alleen nog maar verlies in plaats van dat we een fatsoenlijke boterham verdienden. We hebben het dan over vechtcontracten waarbij we elkaar alleen maar bij de rechter zien."

Lees het hele interview in DFT Avond: 'Bouwfraude heeft het verziekt'

Lees meer over