Nieuws/Binnenland
451524
Binnenland

Analyse

’Sancties tegen plotseling medicijntekort zijn nodig’

De kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen wordt – terecht! - zeer streng bewaakt. Maar garanties voor een constante beschikbaarheid van middelen zijn er niet. Geen van de farmaceutische toezichthouders heeft daar grip op, laat staan dat er sancties bestaan om permanente levering af te dwingen. ,,Het is de private markt, ziet u” en ,,We kunnen niks doen, onze reikwijdte is beperkt”, klinkt het uit toezichtkringen. Toch is een sanctiemiddel dringend gewenst.

Want wat deze week gebeurde was te bizar voor woorden, maar tegelijkertijd ook heel triest. Honderdduizenden patiënten die ineens verstoken blijven van een levensnoodzakelijk medicijn, ómdat de fabrikant aan het verhuizen is…

Excuus

Het was de boodschap die mensen met vormen van schildklierlijden afgelopen woensdag kregen. Hun geneesmiddel Thyrax Duotab (levothyroxine), in eerste instantie in de dosering 0,025 milligram, is binnenkort niet langer verkrijgbaar. En het komt er voorlopig ook niet meer. Duizenden patiënten hamsteren nu. De komende maanden raken ook de andere doseringen 0,1 en 0,15 mg óp.

Het excuus? De producent uit Oss zou het niet gelukt zijn tijdig de nieuwe productielijn in Duitsland op gang te krijgen. Maar eigenlijk, zo zeggen ingewijden, wil deze fabrikant, Aspen Pharma, áf van dit specifiek Nederlandse middel dat eind jaren zeventig door Organon werd gemaakt. De Zuid-Afrikaanse producent verdient er niet genoeg meer aan, het patent is verlopen. De 350.000 Nederlandse patiënten vormen in de ogen van Aspen een ’kleine markt’, de interesse om het middel te mogen voeren lijkt verdwenen. Bovendien heeft het bedrijf een ander middel dat zij liever wil inzetten.

'Schande'

Het zijn dus niet alleen de peperdure geneesmiddelen die patiënten soms niet bereiken. Ook de goedkope(re) medicijnen kunnen ineens maandenlang niet leverbaar zijn. Alsof het om smarties of kauwgomballen gaat.

En, het gaat niet alleen om dit specifieke schildklierhormoon; er zijn veel meer middelen waarbij (dreigende) tekorten bestaan: allerlei soorten injectievloeistoffen, smalspectrum-antibiotica, maar ook verschillende oogdruppels. Bovendien waren er in 2013 grote leveringsproblemen met het door honderdduizenden patiënten geslikte hartmedicijn Lanoxin. Fabrikant? Aspen Pharma.

Ook toen werd er ’schande’ geroepen door artsen- en patiëntenorganisaties. En vervolgens bleef het stil, wegens het ontbreken van sanctiemogelijkheden...”