Nieuws/Buitenland
451591848
Buitenland

Huisarrest voor van landverraad verdachte Oekraïense miljonair

KIEV - Een Oekraïense rechtbank heeft het huisarrest bevolen van een prominente pro-Russische politicus. Viktor Medvedtsjoek wordt verdacht van landverraad en riskeert een gevangenisstraf van 15 jaar. De zaak kan de toch al gespannen relatie met Rusland verder onder druk zetten.

Medvedtsjoek behoort met een geschat vermogen van ruim 500 miljoen euro tot de rijkste Oekraïners. Hij wordt ook gezien als de belangrijkste politieke bondgenoot van Rusland en zegt dat president Vladimir Poetin de peetvader is van zijn jongste dochter.

Die uitgesproken pro-Russische houding maakt Medvedtsjoek een omstreden figuur in zijn thuisland. Oekraïne ligt met Rusland overhoop over de annexatie van schiereiland de Krim en de Russische steun voor gewapende separatisten in het oosten van het land.

Geheime informatie

De autoriteiten zeggen dat de politicus in 2020 geheime informatie heeft doorgespeeld aan Rusland. Aanklagers beschuldigen hem van verraad en een poging „nationale rijkdommen te plunderen” op de Krim. Medvedtsjoek zegt zelf dat de autoriteiten proberen hem het zwijgen op te leggen vanwege zijn kritiek op het beleid van de regering in Kiev.

De politicus kreeg tijdens een 8 uur durende zitting te horen dat hij tot begin juli onder huisarrest staat. Ook moet hij zijn paspoort inleveren. Hij omhelsde zijn aanhangers en kondigde aan verder te zullen strijden om de „illegale aanklachten” van tafel te krijgen.

Buiten de rechtbank verzamelden zich ondertussen nationalistische betogers. Zij scandeerden leuzen als „Medvedtsjoek is een verlengstuk van het Kremlin.” De Russische regering heeft al laten weten de zaak met grote belangstelling te volgen en te kijken of er geen „politieke motieven” schuilgaan achter de beschuldigingen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo