Nieuws/Buitenland
451597708
Buitenland

Brandweer Memphis ontslaat medici en chauffeur om arrestatie

MEMPHIS - Twee medici en een chauffeur van een brandweerwagen zijn door het brandweerkorps in de Amerikaanse stad Memphis ontslagen naar aanleiding van de fatale arrestatie van de 29-jarige Tyre Nichols eerder deze maand. Het korps maakte dat maandag bekend nadat een zesde politieagent op non-actief werd gesteld vanwege betrokkenheid bij de brute arrestatie.

In een verklaring schrijft het brandweerkorps dat de hulpverleners werden ingeschakeld na een telefoontje van de politie om „een persoon waar pepperspray tegen was gebruikt.” Dat was de zwarte Nichols, de arrestant die enkele dagen na zijn arrestatie overleed. De twee medici en de chauffeur arriveerden binnen enkele minuten „maar slaagden er niet in de toestand van de patiënt adequaat te beoordelen.” Wel werd een ambulance ingeschakeld, die uiteindelijk ruim twintig minuten na het initiële telefoontje van de agenten arriveerde.

Het handelen van de brandweerlieden „voldoet niet aan de verwachtingen”, aldus het korps.

Eerder werden vijf agenten ontslagen, die worden beschuldigd van moord in de tweede categorie. Dat is in Tennessee een van de ernstigste misdrijven. Het is geen moord met voorbedachten rade waar de doodstraf op kan staan, maar het is ernstiger dan doodslag en er kan tot zestig jaar cel op staan.