Nieuws/Binnenland
451639322
Binnenland

Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Ankara - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de Nederlandse en negen andere ambassadeurs, die in een verklaring Turkije opriepen om activist en filantroop Osman Kavala vrij te laten, tot ongewenste personen worden verklaard. Het is de eerste stap naar uitwijzing.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren. Hij vindt hun gedrag onfatsoenlijk. Behalve om de Nederlandse ambassadeur gaat het om de vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

De 64-jarige Kavala zit inmiddels vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

Turkije had afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over Kavala. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben door hun gedrag. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had de verklaring over Kavala meteen "onacceptabel" genoemd. De ambassadeurs werden op het matje geroepen. Zij hadden in de gezamenlijke, uiterst ongebruikelijke verklaring gepleit voor een rechtvaardige en snelle regeling van de zaak.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beval eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Raad van Europa, die de naleving van de mensenrechten bewaakt, gaf de Turken een laatste waarschuwing. Als de regering in Ankara daar niet uiterlijk begin december aan voldoet, dreigt de raad met strafmaatregelen tegen Turkije.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nog niet vooruit te kunnen lopen op consequenties. „We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie.”