Nieuws/Binnenland
451740
Binnenland

Enschede 'luistert' naar gebedsoproep

ENSCHEDE - Zeker 1800 inwoners in de omgeving van een toekomstige moskee in Enschede zijn uitgenodigd om mee te luisteren naar een islamitische gebedsoproep. De gemeente wil zo polsen of de wijk het omroepen van de azan ziet zitten.

Bij tien meetpunten worden tijdens de proef op 23 januari ook de decibellen gemeten. Een eerdere kleinere proef in november leidde tot de nodige ophef, zei een woordvoerder van de gemeente Enschede donderdag. De twee moskeebesturen die een Turks Cultureel Centrum gaan bouwen, willen dat de gebedsoproep in de wijk wordt omgeroepen. Voorwaarde voor de gemeente is instemming van de wijkbewoners.

De test duurt een halfuur. Het gebed wordt op vijf geluidsniveaus beluisterd. "We zijn ons ervan bewust dat het niet makkelijk is om een moskee inclusief gebedsoproep van de grond te krijgen", aldus de woordvoerder. Na de proef in november riep de PVV-fractie in Overijssel de gemeenteraad van Enschede op om "onmiddellijk te stoppen met het lawaai".

De Centrum Moskee in Deventer mag sinds maart 2013 dagelijks de gebedsoproep laten horen. De gemeente peilde de meningen van omwonenden: van de bijna vijfhonderd mensen reageerden er 167 negatief.

Een onderzoeksbureau verzamelt de resultaten van de geluidsproef in Enschede. De gemeenteraad heeft het laatste woord.