Nieuws/Binnenland
451831
Binnenland

Ontvoering centraal in zaak 'moordcommando'

AMSTERDAM - De verklaring die door een doelwit in het liquidatieonderzoek 26Koper werd afgelegd bij de politie, gaat over de ontvoering van de Amsterdamse coffeeshophouder Saïd Faggouss in 2009.

Dat blijkt uit research van De Telegraaf. De eigenaar van de coffeeshop Goed Goed werd door zwaar bewapende criminelen op klaarlichte dag ontvoerd uit zijn zaak. Hij wist later geboeid te ontsnappen uit een pand in België. De ontvoering duurde vier maanden. De ontvoerders eisten losgeld. Justitie vergeleek de ontvoering destijds met de Heineken-ontvoering.

Volgens een man die in het rechercheonderzoek 26Koper volgens de recherche op de nominatie stond geliquideerd te worden, zorgde de ontvoering voor een langslepend conflict in de onderwereld. Dat hij doelwit was, zou met de ontvoering te maken hebben.

Dat het doelwit een verklaring aflegt bij de politie over de achtergrond van een zwaar conflict in de onderwereld is hoogst uitzonderlijk. Vandaag staan verdachten uit 26Koper voor de rechter. Ze worden verdacht van het voorbereiden van liquidaties en betrokkenheid bij de wapenvondst in Nieuwegein vorig jaar.

Morgen meer in De Telegraaf.