Nieuws/Binnenland
451890
Binnenland

Liquidaties Moerer en Jabli beschreven

Criminele bende tegen de lamp door memoblokje

Een zeer bijzondere vondst voor justitie en politie: een memoblok met de hele administratie van een groep in de georganiseerde misdaad.

Vandaag staan de verdachten van de bende uit Utrecht terecht voor de rechtbank in Amsterdam. De inkomsten komen uit de drugshandel en de omvang - cijfers waren niet eerder voorhanden - blijkt enorm. De laatste jaren zou er voor zeker negentien miljoen euro verdiend zijn aan drugshandel. Dat heeft de officier van justitie zojuist bekendgemaakt.

Ook staat er in het boekje een betaling genoemd voor de schutter die de liquidatie van Rinus Moerer uitvoerde. Daarnaast is er een link gevonden met de moord op Samir Jabli.

Het proces draait rond een groep die liquidaties zou voorbereiden en achter een heel wapenarsenaal in Nieuwegein zat. Een vermoedelijk doelwit van een groep mannen die liquidaties zou voorbereiden of plegen, heeft uitgebreide verklaringen afgelegd bij de politie. Dat is uitzonderlijk in het criminele circuit.

De verklaringen zijn van cruciaal belang voor justitie, die ze gebruikt om aan te tonen wat de achtergrond zou kunnen zijn van de mogelijk beoogde liquidatie(s). In de regel praten doelwitten vrijwel nooit uit angst voor represailles. ’Wie praat, die gaat’ is het motto in de wereld van de zware, georganiseerde misdaad. Praten met de politie wordt doorgaans bestraft met de zwaarst mogelijke sanctie.

In het onderzoek 26Koper kwam de recherche acht verdachten op het spoor, nadat ze begin vorig jaar een gps-zender onder een snelle Audi had geplakt. Die auto zou volgens de politie gebruikt worden voor het plegen van liquidaties.

 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");