Nieuws/Binnenland
451968
Binnenland

Winter komt eraan!

Soest - Donderdagavond zal de zaal ongetwijfeld weer vollopen als Elfsteden-voorzitter Wiebe Wieling ergens in den lande zijn zoveelste praatje houdt over de ontwikkeling van de Tocht der Tochten door de jaren heen. Maar HET moment van bekendmaking van een nieuwe Elfstedentocht is ook deze winter niet aan de orde. Ook al stelde SBS-weerman Piet Paulusma zaterdag in deze krant dat het historisch bezien bijna tijd is voor een nieuwe Elfstedentocht.

Maar Paulusma en alle andere weermannen - en vrouwen hebben heel andere zaken aan hun hoofd. De weermodellen klapwieken sinds de vierdaagse ijzelinvasie in het noordoosten van ons land alle kanten uit. ECMWF en GFS om maar bekenden te noemen, laten het dan weer vriezen en dan weer dooien. Wintersportweerman Hajo Smit maakt overuren om de dikte van aanstaande sneeuwtapijten in zijn glazen bol te bestuderen. Een ding is duidelijk: Europa koelt deze dagen zwaar af, het vriest dat het kraakt in het noorden en oosten van Europa en het sneeuwtapijt breidt zich steeds verder westwaarts uit.

Bij ons gaat het inderdaad ook sneeuwen en, jawel, ook een beetje vriezen! Donderdag gaat de regen over in natte sneeuw, maar vooral zaterdag kan een uit Scandinavië afzakkend soort polarlow sneeuw van betekenis brengen. Zondag zou er mogelijk op de Waddeneilanden, op de Veluwe of in het Limburgse heuvelland kunnen worden gelanglauft net als in de Ardennen en in het Sauerland kan er volop worden geskied.

Serieuze vorst

Een mooie ontwikkeling is dat er na de sneeuwval de eerste wat serieuzere vorst optreedt. Dat staat normaal gesproken borg voor een koudeperiode in befaamde voorgaande winters, maar bij ons is het maar zeer de vraag of dat ook ditmaal gebeurt. Er ontstaat inderdaad hogedruk en een interessante koude noordoostelijke stroming maar transportkou uit het oosten lijkt niet aan de orde. Daarvoor gaat de hogedruk deze winter tot nu toe bij ons te vaak aan de wandel en kunnen telkens opdringende storingen vanaf de Atlantische Oceaan de winterkou de doodsteek bezorgen.

Het gaat vanaf het weekeinde licht tot boven de sneeuw matig vriezen en dat geeft temperaturen tussen min 4 en min 8 graden. Lokaal kan de stralingskou boven een sneeuwtapijt tot mogelijk even strenge vorst leiden. Maar winterse buien maken het begin volgende week ook niet geheel droog en zonnig. Bovendien komt midweeks de zachte lucht weer in opstand en kunnen we vanuit het zuidwesten gaan zien hoe het gevecht tussen winterkou en dooi zich ontvouwd.

Mini-wintertje

De modellen wikken en wegen, maar ook Piet Paulusma, Helga van Leur, Gerrit Hiemstra en al die anderen zijn toch van mening: het wordt voorlopig maar een mini-wintertje. Ik sluit me er vooralsnog bij aan. Krachtige hogedruk, aanhoudende aflandige wind en eerst sneeuw: dan is de tijd rijp voor het serieuzere werk in plaats van gekwakkel. Maar de winter begint eindelijk wel op te spelen en weet zelfs de lage landen nu te bereiken.

Wiebe Wieling zal het ook beamen. Want een Elfstedentocht, ook een paar jaar geleden nog maar twee dagen verwijderd van doorgaan, is het ultieme hoogtepunt van een echte winter. En die is hier nog lang niet voorbij......