Nieuws/Binnenland
451989
Binnenland

Rutte snapt frustraties nabestaanden MH17

HILVERSUM - Premier Mark Rutte begrijpt dat het frustrerend is voor de nabestaanden van MH17-slachtoffers dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp zoveel tijd kost. Hij reageert daarmee op een brief van achttien families van nabestaanden die een dringend beroep op hem doen om Rusland, Oekraïne en de VS te vragen om radarbeelden van de vliegramp vrij te geven.

"Ik snap heel goed wat de families schrijven. Het strafrechtelijk spoor vergt veel tijd en dus ook heel veel geduld van hen. We blijven het uiterste doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen hun straf niet ontlopen. Het is lastig, maar bij mijn verantwoordelijkheid hoort in deze fase dat ik terughoudend ben", laat de premier woensdag weten.

De nabestaanden willen dat Rutte aan Rusland en Oekraïne vraagt om (ruwe) primaire radarbeelden. "Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding", zegt Thomas Schansman, een van de ondertekenaars van de brief. Het is volgens de briefschrijvers aan Rutte om zijn belofte dat hij de onderste steen boven zou halen, na te komen. Wat hen betreft zijn de radarbeelden daar essentieel bij en moet er veel meer druk gezet worden op Rusland en Oekraïne om daarmee over de brug te komen.

De premier wijst erop dat de OVV in haar rapport naar de toedracht heeft geconcludeerd "dat Rusland de radarbeelden niet heeft bewaard en dat Oekraïne radarinstallaties wegens onderhoud niet aan had staan. De betrokken landen melden dat de radarbeelden er niet zijn". Met de VS heeft het OM "voortdurend intensief contact over de radarbeelden". Het kabinet is steeds bereid om het OM te ondersteunen.

"De spanning tussen zorgvuldigheid en snelheid en tussen openbaarheid en vertrouwelijkheid is frustrerend. Ik realiseer mij dat heel goed", aldus Rutte. Binnenkort is er weer een bijeenkomst voor nabestaanden waarin NCTV en OM ingaan op de voortgang van het onderzoek en gesprekken over de beste vorm van vervolging.

De Boeing 777 van Maysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne neergeschoten. Onder de 298 doden waren 196 Nederlanders.