Nieuws/Binnenland
451990
Binnenland

Getouwtrek om eerherstel Maat

Den Haag - Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) en ’MH17-professor’ Maat hebben donderdagmiddag een gesprek. De patholoog-anatoom wil eerherstel van de bewindsman en zelfs over het gesprek tussen de twee ontstond getouwtrek over de openbaarheid ervan.

De minister en de professor zullen elkaar donderdagmiddag spreken op een locatie buiten Den Haag. Het plannen van die ontmoeting ging, net als meer zaken in dit dossier, niet soepel. Volgens Maat wilde de bewindsman buiten het oog van de pers op het ministerie spreken. Maat zag zo’n heimelijke ontmoeting niet zitten. Hij wil publiekelijk excuses van de bewindsman die zijn goede naam door het slijk heeft gehaald.

„Ik wil sorry horen van de minister”, zegt Maat. „En dan niet op een briefkaartje, maar publiekelijk.” Van der Steur heeft excuses tot nu toe afgehouden.

Van der Steur ligt onder vuur voor de manier waarop hij is omgesprongen met de wetenschapper, die zo’n cruciale rol heeft gespeeld bij de identificatie van de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17.

De VVD-bewindsman moet aan de Kamer motiveren waarom hij informatie heeft achtergehouden die in het voordeel spreekt van de patholoog-anatoom van de Universiteit Leiden.

Maat raakte vorig jaar in opspraak na een lezing voor studenten over zijn identificatieonderzoek op de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17. Van der Steur had meteen zijn oordeel klaar: „Buitengewoon ongepast en onsmakelijk.” De lezing van de vermaarde onderzoeker zou kwetsend zijn geweest voor nabestaanden. De minister liet weten Maat direct van het onderzoek af te halen. De internationale reputatie van de hoogleraar lag te grabbel.

Uit het door Maat zelf openbaar gemaakte politieonderzoek blijkt dat hem weinig te verwijten valt. In het onderzoek staat dat Maat weliswaar geen toestemming had gevraagd voor de lezing, maar dat dergelijke lezingen wel gewoon waren. Er waren ook geen regels voor dergelijke presentaties, dus had Maat ze ook niet overtreden. Ook wordt erkend dat de maatregelen tegen Maat zijn genomen ‘zonder goed inzicht in de feiten’.

Deze feiten zijn in de door Van der Steur verstrekte versie met zwarte inkt weggepoetst. Pas na herhaalde verzoeken kregen Maat en de Kamer het volledige onderzoek vertrouwelijk in te zien. Kamerleden moesten de informatie voor zich houden, maar Maat schreef het onderzoek met potlood over - hij was niet gebonden aan vertrouwelijkheid.

Volgens een woordvoerder van minister Van der Steur komt er een gesprek op initiatief van de bewindsman. „Gezien de Kamervragen en de betrokkenheid van professor Maat is er op korte termijn een gesprek met professor Maat. Over tijdstip of inhoud doen we geen mededelingen. Daar zal de minister in zijn brief aan de Kamer op ingaan.”