Nieuws
451995
Nieuws

Big Short: nieuwe boosmaker over rommelhypotheken 

AMSTERDAM - De film zal volgens critici dé boosmaker van het jaar kunnen worden voor iedereen die met banken te maken heeft. Vrijwel iedereen dus.

The Big Short, vanaf de derde week van januari in de bioscoop, belicht volgens de Amerikaanse filmvorsers de rauwste werkelijkheid achter de hypotheekcrisis van 2008, die de wereld in financiële ellende stortte.

Arrogantie

Het is volgens recensies het toonbeeld geworden van de periode met exorbitante bonussen over de rug van gewone Amerikanen. Een vijftiental buitenstaanders prikt al vroeg door deze financiële zeepbel, ontstaan na overkreditering door banken van Amerikanen voor hun hypotheken - 'rommelleningen' die ze nooit meer zouden kunnen terugbetalen.

'Rock solid'

Terwijl Wall Street en centrale banken blijven volhouden dat de subprime-hypotheken 'rock solid' zijn, moet na de val van Lehman Brothers de overheid het systeem uit de financiële crisis redden.

The Big Short houdt op bij de overname van bank Bear Stearns door JP Morgan, in maart 2008. De koopsom zou $2 per aandeel zijn, de toenmalige beurskoers, 90% onder de slotkoers van de vorige handelsweek. 

Wall Street

De film moet de evenknie worden van 'Wall Street', die met Michael Douglas als Gordon- greed is good Gekko (een filmversie van belegger Ivan Boesky), de crisis van 1987 voor een groot publiek behapbaar maakte.

The Big Short, met Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell en Christian Bale, is een vrije bewerking van het gelijknamige, eerder verschenen boek van Michael Lewis. Deze criticaster van Wall Street was bij een eerste voorvertoning in Londen zelf 'zeer tevreden' over de filmische uitwerking.

Enkele Britse en Amerikaanse recensenten vonden de film juist overdreven en te eenzijdig.

Vanaf 21 januari in de Nederlandse bioscoop.

Al het financiële nieuws elke ochtend in je mailbox? Meld hier aan