Nieuws/Binnenland
451997
Binnenland

Slachtoffer kan eis OM vooraf horen

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat slachtoffers vooraf inlichten over de eis die het gaat stellen tegen de verdachte in hun zaak. Op die manier kan de gedupeerde zich beter voorbereiden op de strafzitting en zijn eigen verklaring.

Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. De strafmaat zal in het slachtoffergesprek aan de orde komen. Dat gebeurt dan op initiatief van de getroffene of de officier van Justitie.

In het gesprek moet het slachtoffer wel goed duidelijk worden gemaakt dat de rechter niet aan de eis gebonden is. "In de regel zal op deze manier de strafeis dus geen verrassing behoeven te zijn voor het slachtoffer en is het slachtoffer zich tevens bewust van de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de rechter", aldus de minister.

De officier van Justitie zal het slachtoffer ook gaan vragen of er behoefte bestaat aan de aanwezigheid van de verdachte in de rechtszaal. Daarbij zal volgens Van der Steur maatwerk het uitgangspunt zijn omdat niet iedereen behoefte heeft aan het bijzijn van de verdachte tijdens de zitting.

Gedupeerden van misdrijven of hun nabestaanden hebben de afgelopen jaren veel meer rechten gekregen. Zo hebben ze spreekrecht in de rechtszaal gekregen en kunnen ze zich uitlaten over onder meer de bewijzen, het strafbare feit en de schuld van de verdachten.