Nieuws/Binnenland
451998
Binnenland

Artsen tegen 'meldplicht' kindermishandeling

DEN HAAG - Artsen zien het niet zitten om stichting Veilig Thuis verplicht te melden wanneer ze hulp gaan regelen bij mogelijke kindermishandelingen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) had dat plan dinsdag aangekondigd. De artsenorganisaties zijn bang dat ouders helemaal niet meer naar de dokter gaan met hun kind. Als de ouders artsen niet meer vertrouwen, "is het kind daarvan de dupe".

De organisaties spreken van een "verkapte meldplicht". Ze vinden het belangrijk om informatie over mishandeling beter te delen met andere hulpverleners, maar zonder meldplicht.

De kritische verklaring is ondertekend door onder meer de organisaties voor artsen (KNMG), huisartsen (LHV en NHG), kindergeneeskundigen (NVK), vertrouwensartsen (VVAK) en psychiaters (NVvP). Volgens Giliam Kuijpers, beleidsdirecteur bij KNMG en kinderarts, bestaat er ook een risico dat artsen voor de zekerheid alles doorgeven wat kindermishandeling zou kunnen zijn. "Dan stijgt het aantal onterechte meldingen en zullen terechte vermoedens minder snel worden geholpen", vreest Kuijpers.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn tevreden over het plan van Van Rijn, maar de oppositiepartijen CDA en D66 niet. Net als de artsen spreken zij van een verkapte meldplicht die niet leidt tot minder kindermishandeling. Ze vrezen dat een meldplicht veel onnodige meldingen oplevert en voorzien dat ouders geen hulp meer durven zoeken. Ook vinden ze dat Veilig Thuis moet worden versterkt zodat meldingen niet op een grote stapel belanden.