Nieuws/Buitenland
452004
Buitenland

Iran verwacht vrijdag 'atoomrapport'

DUBAI - Iran verwacht dat vrijdag het eindrapport op tafel komt waaruit blijkt dat het land zich aan de afspraken houdt over zijn nucleair programma. Daarna zouden de internationale sancties tegen Iran worden opgeheven, aldus het Iraanse staatspersbureau Fars woensdag.

Het rapport is van het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA. Na lange onderhandelingen kwamen de wereldmachten en Iran in juli vorig jaar overeen dat Teheran zijn atoomprogramma zou afbouwen in ruil voor het intrekken van de sancties. "Het IAEA komt vrijdag met het eindrapport waarin wordt bevestigd dat Iran zich houdt aan de overeenkomst", aldus de onderminister voor Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meldde woensdag dat Iran een belangrijke stap had gezet richting het einde van de sancties. Teheran verwijderde een centraal vat uit de belangrijke reactor in Arak. Kerry verklaarde dat hij verwacht dat de overeenkomst die de wereldmachten en Iran sloten, "binnen enkele dagen" in praktijk kan worden gebracht. Het verwijderen van het vat was volgens Kerry een hoofdpunt in de onderhandelingen.