Nieuws
452021
Nieuws

'Bij ontslag niet blind op rechtsbijstand vertrouwen'

Werknemers die ontslag boven het hoofd hangt, stappen al snel naar een rechtsbijstandverzekeraar voor juridische hulp. Maar zij moeten zich bewust zijn van een aantal addertjes onder het gras.  

Sommige rechtsbijstandverzekeraars hanteren namelijk een wachttijd van minimaal drie maanden voordat nieuwe klanten worden geaccepteerd. Bovendien worden ontslagkwesties niet in behandeling genomen die bij het afsluiten van de verzekering al speelden of te voorzien waren.     

Extra dekking

Mensen die wel over een rechtsbijstandverzekering beschikken, hebben een polis nodig waarbij juridische hulp bij ontslag is inbegrepen. „Bij 40% van de verzekeringen is dit een optie die je extra moet afsluiten”, zegt Richard Joustra van financieel onderzoeksbureau MoneyView (zie ook onderstaand overzicht). Die extra dekking kost ruim €5 per maand.  

Sommige rechtsbijstandverzekeraars bieden tegenwoordig ook ’prepaid’ rechtsbijstand aan. Daarbij kost een procedure bij de rechter bijvoorbeeld €995 en het onderhandelen met de werkgever €595. Maar voor werkenden met een laag inkomen is het goedkoper om een beroep te doen op een gesubsidieerde rechtswinkel of het Juridisch Loket. Het lidmaatschap van een vakbond geeft vaak eveneens toegang tot juridische bijstand.

Advocaat

Werkenden met veel spaargeld kunnen er ook voor kiezen om zelf een arbeidsrechtadvocaat in de arm te nemen. Dat is duurder, maar het voordeel is dat zij dan hun eigen jurist kunnen kiezen.

Klanten van rechtsbijstandverzekeraars hebben in eerste instantie nauwelijks iets te zeggen over de jurist die zij krijgen toegewezen. Dat kan een ervaren medewerker zijn, maar ook een beginneling die een ontslagzaak snel wil schikken. Mocht het komen tot een rechtszaak, dan mogen verzekerden wel een eigen advocaat kiezen, maar daar zijn meestal beperkingen aan.

Aankloppen 

Desondanks vinden mensen het meestal plezierig om bij ontslag een beroep te kunnen doen op hun rechtsbijstandverzekeraar. „Het is fijn dat je dan bij iemand kunt aankloppen om te horen wat je rechten zijn”, aldus Joustra van onderzoeksbureau MoneyView.  

 

AanbiederProductWachttijdArbeidsrechtAragProRechtPolis Particulier0 maandenOptioneelCentraal BeheerRechtsbijstandverzekering particulieren3 maandenOptioneelDASRechtsbijstandverzekering0 maandenOptioneelHEMARechtsbijstandverzekering0 maandenOptioneelZelf.nlRechtsbijstandverzekering3 maandenOptioneel

 

Bron: MoneyView