Nieuws/Binnenland
452025
Binnenland

VU: geen gesjoemel van onderzoekers

AMSTERDAM - Economen Karima Kourtit, Peter Nijkamp en Tüzin Baycan-Levent hebben niet gesjoemeld in hun onderzoeken. Ze waren beschuldigd van datafraude, maar daar is geen sprake van, liet de Vrije Universiteit (VU) woensdag weten.

De Amsterdamse universiteit had in juni 2014 een anonieme tip gekregen over de economen. Zij zouden onderzoeksgegevens en uitkomsten hebben verzonnen. Een commissie heeft zeven betwiste artikelen bestudeerd, de gegevens opgevraagd en gesproken met de economen. ,,De conclusie moet luiden dat de klacht op geen enkel onderdeel doel treft'', staat in het eindrapport.

Het was de derde keer dat er over Kourtit was geklaagd. Haar promotie werd uitgesteld na berichten dat ze plagiaat had gepleegd in haar proefschrift. Uiteindelijk promoveerde ze toch. Nijkamp lag onder vuur omdat hij zichzelf onrechtmatig zou hebben geciteerd. De VU vindt dat alles over hen nu genoeg is onderzocht ,,en zal dan ook geen nadere anonieme klachten tegen betrokkenen meer in behandeling nemen''.