Nieuws/Binnenland
452051
Binnenland

VNL zet Moszkowicz uit partij

Den Haag - De politieke carrière van Bram Moszkowicz is al weer ten einde voordat hij überhaupt in de Tweede Kamer gekozen is. Zijn partij VNL heeft hem woensdagochtend aan de kant geschoven. Nu Bram Moszkowicz de laan uit is gestuurd, wil Louis Bontes graag terugkeren bij de partij die hij samen met Joram van Klaveren oprichtte. Bontes gaf eerder het voorzitterschap van de partij op, omdat hij het niet eens was met de komst van de ex-advocaat. Bontes zegt nu dat ‘de deur openstaat’. Van Klaveren gebruikt precies die term in een antwoord op de vraag of Bontes welkom is bij de partij.

Bontes werd partijvoorzitter, maar legde die functie neer toen de rest van de partijtop met de ex-advocaat in zee wilde. In april vorig jaar werd hij nog met veel bombarie binnengehaald als politiek kopstuk dat stemmen van ontevreden rechtse kiezers moest gaan binnenhalen bij de volgende Kamerverkiezingen.

Hij werd het gezicht van VNL, de partij van ex-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Die laatste zag het echter vanaf het begin niet zitten in de ex-advocaat en kondigde aan niet door te willen bij VNL als de gevallen advocaat de dienst ging uitmaken.

In een interview met Elsevier zeggen partijvoorzitter Stassen, bestuurslid Driessen en Kamerlid Van Klaveren het vertrouwen in Moszkowicz op omdat hij zijn nieuwe baan niet serieus nam. De drie VNL-leden stellen zich enorm vergist te hebben in de voormalig strafpleiter die het zou ontbreken aan ’toewijding’. „Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen”, aldus Stassen in het weekblad. Moszkowicz zelf stelt dat hij niet de laan is uitgestuurd, maar zelf is opgestapt.

VNL vertelt nog dat ze de afgelopen maanden 15.000 euro aan Moszkowicz overmaakte als onkostenvergoeding en dat hij per sms de partij aanspoorde om betalingen snel te laten plaatsvinden. In een eerste reactie zegt Bram Moszkowicz tegen Elsevier dat hij zélf is opgestapt. Van Klaveren erkent dit, “maar dan wel in de zin dat hij zelf fysiek wegliep.” Voor De Telegraaf houdt de voor het leven geschorste advocaat zich vooralsnog onbereikbaar.

Louis Bontes zal weldra terugkeren bij VNL. Hij verliet de partij toen deze met Moszkowicz in zee ging, maar zegt nu dat ‘de deur openstaat’. Van Klaveren gebruikt precies die term in een antwoord op de vraag of Bontes welkom is bij de partij. Volgens Van Klaveren was het gebrek aan inzet van de weggestuurde voorman van VNL goed te zien in een campagnefilmpje dat vorige zomer in Zoetermeer werd gemaakt. Het enige dat Moszkowicz daar aan de woorden van Van Klaveren had toe te voegen was: “Dat zegt-ie goed, allemaal.”