Nieuws/Binnenland
452052
Binnenland

NIEUWS

REM eiland te koop

Altijd al een uniek stukje tastbare televisiegeschiedenis in bezit willen hebben? In de etalage van makelaarskantoor Van Dijk & Ten Cate staat sinds kort het REM eiland, in 1963 in het Engelse Cork gebouwd voor de Reclame Exploitatie Maatschappij om vanaf de Noordzee commerciële radio- en televisie uitzendingen te verzorgen.

Aan het eiland kleeft een memorabele historie. Destijds was het vanwege de toen geldende wetgeving verboden om commerciële radio en televisie te maken binnen de Nederlandse grenzen, waardoor de REM uitweek naar de Noordzee. Al na vijf maanden werd het REM eiland echter door de Nederlandse Staat geconfisqueerd. Uit de Reclame Exploitatie Maatschappij kwam later de TROS voort.

 

In 1974 gebruikte Rijkswaterstaat het als Meetpost Noordwijk, waar de hoogte van de golven, de temperatuur en het zoutgehalte van het zeewater werden gemeten. In 2009 kwam het in handen van de huidige eigenaar: woningcorporatie De Key kocht het platform en liet het verschepen naar Delfzijl, waar het werd verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping. Twee jaar later meerde het aan op haar huidige plek in de Nieuwe Houthavens, waar het nog zeker dertig jaar mag blijven liggen.

 

Nu acht De Key de tijd rijp om het kleurrijke platform, bestaande uit drie dekslagen met een totaaloppervlak van ruim 600 vierkante meter, van de hand te doen, al blijven de huurcontracten voor de bedrijfsruimtes en het restaurant dat in het complex is gevestigd gewoon van kracht. Wie altijd al een stukje televisiegeschiedenis wil bezitten, kan tot 25 januari een bod uitbrengen tijdens de openbare aanbesteding.