Nieuws/Binnenland
452057
Binnenland

ACHTERGROND

Stress in jachthavens Limburg

De gevoelens van angst en onrust zijn terug bij verschillende jachthavenondernemers in Midden-Limburg na de brand afgelopen zaterdag in de jachthaven van het Limburgse Wessem. "Ik slaap weer een stuk slechter".

Afgelopen zaterdag deed zich in een loods in de jachthaven van Limburgse Wessem weer een brand voor. De oorzaak is onduidelijk. En eind 2014 en begin 2015 verwoestte een reeks branden al vier jachthavens in Midden-Limburg. De oorzaak is niet achterhaald en een eventuele dader is zowel toen als nu niet gearresteerd.

Emotioneel

"Het houdt logischerwijs iedereen bezig. Mij ook. Vier boten die normaliter hier in de jachthaven liggen, zijn bij de brand verloren gegaan", vertelt eigenaar Perry Houkes van Marina Oolderhuuske tegen 1limburg.nl.  "De ene eigenaar reageerde laconiek, de ander emotioneel. Het is nu vooral afwachten wat het politieonderzoek op gaat leveren."

Maatregelen

Bij Rolf Kroos, eigenaar van Nautic Krekelberg in Herten, waar op 6 december 2014 enkele boten afbrandden, zijn de zorgen sinds zaterdag weer toegenomen. "Het is sinds die tijd eigenlijk altijd oppassen gebleven. Er is tot op heden nooit iemand voor die branden van destijds veroordeeld. We wonen ook zelf op het terrein en het aantal uren slaap is na zaterdag een stuk minder geworden."

Risico's

Perry Houkes: "De extra maatregelen van vorig jaar gelden bij mij nog steeds. Er is cameratoezicht, kentekenbewaking en je let zo goed mogelijk op. Op die manier probeer je risico's te beperken."

Brandstichting

Burgemeester Stef Strous van Maasgouw weet nog niet of de laatste havenbrand van afgelopen zaterdag een verband heeft met de reeks havenbranden van een jaar geleden. "Ik wil ervoor waken om het meteen in het rijtje van de vorige branden te plaatsen. Ik ga uit van een losstaand incident totdat het tegendeel wordt bewezen."