Nieuws
452079
Nieuws

Webfraudeurs zeer lastig te vinden

Wie fraude wil plegen op internet, kan eenvoudig zijn gang gaan. Telecomaanbieders spreken elkaar tegen waar ze de daders kunnen vinden. De politie heeft wel een idee, maar geeft aan dat het een ingewikkeld proces is om de boeven te kunnen achterhalen.

Een van de redenen waarom het zo moeilijk is, is dat iedereen zich makkelijk anoniem op het internet kan begeven. Een vals e-mail adres is zo gemaakt en sites steeds eenvoudiger bijna één op één na te maken. Nepwinkels zijn daarbij ook nog eens korte tijd op het internet te vinden, zo geven diverse partijen, waaronder telecomaanbieders, aan.

Klik hier voor het gehele dossier over internetfraude en phishing

Telecomaanbieder Tele2 heeft geen idee wie er achter de mails zitten. „Er wordt veel gewerkt met netwerken van geïnfecteerde computers. Die kunnen van iedereen zijn. Als we erachter komen dat een van onze klanten geïnfecteerd is, waarschuwen we meteen. Dan helpen we om de computer beter te beveiligen.”

Vaak duurt het ook even voordat oplichting door internetcriminelen wordt opgemerkt. Dat geeft de daders de tijd om weg te komen, ook al omdat het de politie aan genoeg mankracht ontbreekt: ,,De politie beschikt over digitale specialisten die met de nodige kennis en kunde het fenomeen phishing in kaart brengen. Maar de politie heeft er nog veel meer nodig omdat de criminaliteit digitaliseert. Vandaar dat de politie ook digitale specialisten werft’’, aldus de politie desgevraagd.

Lees het hele verhaal hier: 'Overgrote deel nepmails uit Nederland'