Nieuws/Binnenland
452080
Binnenland

Haast bij onderzoek doodsoorzaak potvissen

TEXEL - De deskundigen die onderzoek doen naar de doodsoorzaak van de vijf op Texel gestrande potvissen moeten snel zijn. De ontbinding van de potvissen gaat razendsnel. Het is dan erg moeilijk vast te stellen wat de doodsoorzaak is. ,,De tijd is nu onze grootste vijand’’, zegt leidster van het onderzoek Lonneke IJsseldijk van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Onder meer de maaginhoud, de organen en het bloed moeten de onderzoekers vertellen wat de doodsoorzaak is en hoe het komt dat de dieren zijn gestrand. Omdat de potvissen zo’n dikke huid hebben, blijft de warmte binnen en kan het rottingsproces zich in volle vaart voltrekken. ,,Wij proberen te achterhalen of de dieren ziektes bij zich dragen; zijn geïnfecteerd door virussen of parasieten’’, zegt IJsseldijk.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een stranding bij dit soort dieren is dat de leider gehoorschade heeft opgelopen en daardoor verzwakt raakt. ,,Die raakt dan gedesoriënteerd en de rest volgt lijdzaam. Het wordt een uitdaging om de dieren te gaan analyseren. Door het rottingsproces verliezen de organen hun structuur en kan alles in één kleur veranderen. Daardoor kun je soms niet eens meer de organen van elkaar onderscheiden.’’