Nieuws/Binnenland
452100
Binnenland

COA blijft gescheiden opvang weigeren

NIJMEGEN - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) blijft weigeren om homo-asielzoekers apart op te vangen. Dit ondanks nieuwe gevallen van bedreigingen en pesterijen in het Nijmeegse asielzoekerscentrum Heumensoord.

COA-woordvoerder Alet Bouwmeester zegt tegen dagblad De Gelderlander: „Als mensen zich onveilig voelen, dan moeten we daar natuurlijk actie op ondernemen. Maar wij zien in principe niets in gescheiden opvang voor specifieke groepen. Wij maken geen verschil. Of je nu homoseksueel bent of 'gewoon' een bewoner. We doen niet aan verdeling van groepen, dat doen we ook niet als het bijvoorbeeld gaat om verschillende geloven.”

Het COA zal wel actie ondernemen, aldus Bouwmeester in De Gelderlander: „Wij zullen niet aan de zijlijn blijven toekijken. Maar dan moet je wel denken aan maatwerk. Als iemand aangeeft zich niet veilig te voelen en weg te willen, dan kunnen we kijken naar andere mogelijkheden, maar dat moet je individueel doen. Je moet niet bij voorbaat al gaan scheiden. Asielzoekers kunnen zelf ook aangeven dat ze zich niet veilig voelen, dan kunnen we individueel aan oplossingen werken.”

Bedreigingen

Verschillende homoseksuele vluchtelingen in Heumensoord zijn volgens LHBT-belangenorganisatie COC bedreigd en gepest. Zo worden hun bedden met opzet nat gemaakt, en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Sommige vluchtelingen zijn zelfs uit het azc gevlucht, om de nacht buiten door te brengen. De Nationale Ombudsman buigt zich inmiddels over deze zaak.

De bedreigingen en pesterijen in Heumensoord zijn geen incidenten. Ook in andere azc’s voelen LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) zich vaak niet veilig. De stichting Secret Garden zet zich in voor deze groep.