Nieuws/Binnenland
452110
Binnenland

Eerste helft winter recordzacht

ZEIST - Niet eerder verliep de eerste helft van de meteorologische winter zo zacht als nu. In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit op 8,2 graden tegen 3,5 normaal. Het oude record van 7,2 graden uit 2007 is daarmee ruimschoots verbroken, meldt Weeronline woensdag.

Dit warmterecord is grotendeels toe te schrijven aan de warmste december ooit gemeten. Deze maand verliep geheel vorstloos. In het grootste deel van het land verloopt januari tot dusver ook zeer zacht. De Bilt noteert 5,4 graden tegen 2,8 normaal.

Alleen op 1 januari kwam het deze winter tot lichte vorst met min 0,2 graden. Normaal telt de eerste helft van de winter achttien dagen met vorst.

De tweede helft van de winter zet wel koud in met sneeuwkansen en op uitgebreide schaal vorst. Vanaf woensdagavond moet in het binnenland rekening gehouden worden met gladheid door bevriezing van natte wegen.

Vrijdag neemt de kans op winterse neerslag in de oostelijke helft van het land verder toe. Vooral de Limburgse heuvels zouden wit kunnen kleuren. In het weekend komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Volgende week lijkt de winter nog een paar dagen door te zetten, aldus het online weerplatform.