Nieuws/Binnenland
452118
Binnenland

Ander medicijn voor veel schildklierpatiënten

Honderdduizenden mensen met een trage schildklier moeten overstappen naar een ander geneesmiddel. Daarvoor moeten ze naar hun arts of apotheker gaan. Er dreigt namelijk een tekort van Thyrax Duotab-tabletten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) hebben dat woensdag gezegd.

Veel Thyrax-gebruikers krijgen de dosering van 0,025 milligram. Die tabletten zijn vanaf februari niet meer leverbaar. Dat komt doordat de fabrikant is verhuisd naar een nieuwe locatie en tijdelijk niet kan produceren. Voor de tabletten met 0,1 milligram en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege het jaar. Daar zijn de problemen iets minder nijpend.

Controle

Mensen met schildklierproblemen kunnen klachten krijgen als ze overstappen op een ander medicijn. "Ze kunnen last krijgen van hartkloppingen, concentratiestoornissen, extra vermoeidheid, spierklachten en storingen in de stofwisseling", aldus SON-directeur Rietje Meijer.

De honderdduizenden patiënten moeten waarschijnlijk hun bloed weer laten controleren, zodat de huisarts een nieuw medicijn kan uitzoeken. Die bloedcontrole moeten ze mogelijk zelf betalen. De test valt namelijk onder het eigen risico, net als het bezoek aan een specialist. De afspraak met de huisarts valt onder de basisverzekering.

De overstap kost waarschijnlijk miljoenen euro's. SON weet nog niet of ze de fabrikant aansprakelijk stelt.

Klachten

SON kreeg vorig jaar tweeduizend meldingen toen de fabrikant van Thyrax was overgestapt van potjes naar doordrukstrips. "Daardoor kregen sommigen een hogere dosering binnen. Niet alle 350.000 gebruikers zullen nu klachten krijgen, maar wij kunnen niet zoveel telefoontjes opvangen", zegt Meijer. Volgens haar lopen vooral zwangere vrouwen en kwetsbare patiënten risico op klachten na de overstap.

Meijer: "Mensen moeten hun eigen lichaam goed in de gaten houden. Als ze het gevoel hebben 'dit voelt niet goed', moeten ze direct actie ondernemen."

Mensen die vragen hebben, kunnen een speciaal telefoonnummer van het Landelijk Meldpunt Zorg bellen: 088 120 5020.

De apothekersvereniging KNMP noemt het tekort maatschappelijk onverantwoord en vindt dat de fabrikant meer had moeten doen. "Als je een verhuizing gaat plannen, kun je er rekening mee houden dat je een voorraad moet opbouwen", zegt een woordvoerder.

De schildklier zit in de hals. Hij regelt de hormonen en is onder meer verantwoordelijk voor lichaamsgroei en stofwisseling. Als het orgaan te langzaam werkt, kunnen mensen onder meer zwaarder worden en andere lichamelijke problemen krijgen.