Nieuws/Binnenland
452147
Binnenland

AMBER Alert: betere Europese samenwerking

In Europa moet meer en snellere samenwerking komen voor de opsporing van vermiste kinderen. Dat betoogt de oprichter van AMBER Alert in Nederland, Frank Hoen, woensdag op de internationale dag van het AMBER Alert. Dit is in Nederland en internationaal het politie-alarm voor vermiste kinderen.

Een op de vier vermissingen is grensoverschrijdend. ,,Ieder vermist kind verdient dezelfde kansen om veilig te worden teruggevonden'', benadrukt Hoen. ,,Wanneer een kind vermist raakt in een grensgebied moeten burgers aan beide kanten van de grens direct op de hoogte worden gesteld van deze vermissing.''

AMBER Alert blijft groeien. Bij de berichtendienst voor het vinden van vermiste kinderen hebben zich nu 2,8 miljoen Nederlanders aangemeld. In februari waren dat er nog 2,5 miljoen.

Woensdag is het twintig jaar geleden dat in de VS het meisje Amber werd ontvoerd. Haar dood leidde tot de ontwikkeling van het systeem.

In ons land wordt ongeveer drie keer per jaar het AMBER Alert-systeem landelijk ingezet. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct gevaar loopt. Sinds de oprichting hier in 2008 is het landelijk alarm 22 keer ingezet.