Nieuws/Buitenland
452154
Buitenland

Iran wacht op excuses van VS

TEHERAN - Teheran vindt excuses van de Verenigde Staten op hun plaats, omdat twee kleine Amerikaanse marineschepen dinsdag binnen de territoriale wateren van Iran zijn gekomen. Iran hield de schepen woensdagochtend nog vast.

Minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry inmiddels laten weten dat de schepen hun tocht spoedig mogen vervolgen.

Het draait om twee kleine vaartuigen die op weg waren van Koeweit naar Bahrein. Aan boord zijn zeker tien mensen, negen mannen en een vrouw. De Amerikaanse marine verloor dinsdag het contact met de schepen. De Iraanse marine heeft de schepen naar een basis van de zogeheten Revolutionaire Garde in de Perzische Golf gebracht.

Volgens de garde zijn de opvarenden veilig en in goede gezondheid. Ze zijn door de garde verhoord, om te onderzoeken of ze spioneerden. De Amerikanen hebben verklaard dat zij in de Iraanse territoriale wateren terecht zijn gekomen, omdat hun navigatieapparatuur defect was geraakt.

UPDATE 11:27

Iran heeft woensdag de tien Amerikaanse soldaten vrijgelaten die dinsdag werden aangehouden. Dat heeft de Revolutionaire Garde, die de aanhouding verrichtte, op de staatstelevisie meegedeeld.

Volgens het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington, zijn de Amerikanen na hun vrijlating aan boord gegaan van hun vaartuigen en vertrokken. Ze zijn later op open zee aan boord gegaan van helikopters en ergens op een veilige locatie aan land gebracht. De Amerikaanse marine heeft een onderzoek naar de gebeurtenissen aangekondigd.