Nieuws
452155
Nieuws

Ode aan David Bowie

David Bowie is overleden. In het Groninger Museum, waar de tentoonstelling over het leven van de Engelsman te zien is, kunnen ze het nog maar moeilijk geloven. Het museum, normaal gesproken op maandag gesloten, opende gisteren speciaal voor alle fans de deuren zodat de bezoekers het rouwboek konden tekenen.

De tentoonstelling ’Bowie is’, het eerste internationale overzicht van Bowie’s carrière, was al te zien in steden als Toronto, Parijs en Melbourne en bezocht door miljoenen mensen. David Bowie wordt gezien als één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit deze tijd. In de tentoonstelling zijn meer dan 300 objecten uit de privéverzameling van de Engelsman te zien, zoals handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto's, ontwerpen van bijvoorbeeld albums en ander zeldzaam materiaal. Voor het eerst in 50 jaar komen al deze voorwerpen bij elkaar. We zien de relatie die Bowie had met kunst, muziek, film, design, theater en hedendaagse cultuur.

www.groningermuseum.nl

 

Bowie in beeld

In de kelder van de Groningse fotogalerie Noorderlicht, A-kerkhof 12, is een selectie foto’s te zien die Gijsbert Hanekroot in de jaren zeventig maakte van van Bowie. De popfotograaf begon eind jaren zestig als popfotograaf te werken. Van 1970 tot 1975 was hij hoffotograaf voor Muziekkrant Oor; zijn assistent Anton Corbijn zou hem daarna opvolgen. De expositie is vanaf vrijdag 15 januari tot en met zondag 27 maart te zien en de entree is gratis.

www.noorderlicht.com

 

Bowie als acteur

David Bowie is bekend als popster maar heeft eveneens een stevige carrière als acteur opgebouwd. Terwijl u de Engelsman in het Groninger Museum kunt zien als popartiest, brengt het Groninger Forum Bowie ’on screen’; een programma van films met Bowie als acteur, muzikant en inspiratiebron. Tot en met zondag 21 februari zijn de volgende films te zien:

 

Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), The hunger (1983), The man who fell to earth (1976), Christiane F. wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981), Labyrinth (1986), Absolute beginners (1986), The Linguini incident (1991), Basquiat (1996).

www.groningerforum.nl

Lees hier meer artikelen over Bowie:

Het overlijden van de artiest.

Wat is uw favoriete Bowie-lied?