Nieuws
452175
Nieuws

Koningin Máxima opent platform nlgroeit

ROTTERDAM - Het nieuwe platform nlgroeit moet het groeivermogen in het kleinbedrijf verder gaan aanjagen. Koningin Máxima geeft woensdagmiddag het startschot in Rotterdam, samen met premier Rutte.

Opzet is dat ondernemers elkaar bijstaan, door hen op kansen te wijzen en waar mogelijk te helpen. Wanneer meer hulp nodig is, gaan mentoren of coaches een rol spelen, of kan het beter zijn een cursus of opleiding te volgen. Masterclasse en bijeenkomsten gaan in op specifieke onderwerpen.

Het platform richt zich vooral op het kleinbedrijf met 10 tot 50 medewerkers met ongeveer €1 miljoen omzet, vanwege hun „grotere kans om echt door te stoten”, aldus een woordvoerster. „ Maar ook op het gebied van personeel of internationale ambities wordt aan groeidoelstellingen gewerkt.”

Verzwakkende positie

Het aantal snelgroeiende bedrijven in ons land is de afgelopen zes jaar met ongeveer de helft gedaald tot 5,4%. De groep kleinere ondernemingen waarvan de groei bijna of volledig is gestagneerd is inmiddels 70% van het totale aanbod. Volgens onderzoek van McKinsey blijken mkb-bedrijven in landen om ons heen veel meer ambitie te hebben, waardoor Nederland zijn koppositie verder dreigt te zien verzwakken.

Het programma richt zich nadrukkelijk niet op startende bedrijven. Al vanaf 8 tot 10 medewerkers worden in nlgroeit doelstellingen geformuleerd. Achterliggende gedachte is dat het kleindbedrijf met twee tot 50 deelnemers goed is voor zo’n 30% van de bruto toegevoegde waarde en werkgelegenheid in de economie. „Het kent echter relatief weinig bedrijven die echt doorgroeien, een belangrijke spil is hierin de ondernemer zélf. Vandaar dat ons programma ook vooral op de ondernemer is gericht dan op de onderneming.”

Koninklijk bezoek

Koningin Máxima is aanwezig als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Als voorvechtster en aanjager van goede microfinancieringen maakt zij zich al langer hard voor betere kansen voor het mkb.

Het platform is opgezet op initiatief van het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel en Nlevator. Het wordt gesteund door NL2025; een verzameling van onder meer bekende en toonaangevende (oud)sporters, ondernemers, kunstenaars die verbeteringen najagen rond onderwijs, duurzame groei en een vitale samenleving.

Niet nieuw

Platform nlgroeit wil zoveel mogelijk informatie en kennis over groeivermogen en groeivaardigheden bij elkaar brengen, zowel online als offline. Groeiplatformen zijn niet nieuw. In ons land zijn er meerdere actief, soms regionaal en andere landelijk, zoals het bekendere Port4Growth.