Nieuws/Buitenland
452190
Buitenland

Daders Parijs gebruikten drie safehouses

BRUSSEL - De daders van de aanslagen in Parijs op 13 november hebben in België drie zogenoemde safehouses gebruikt. Het gaat om appartementen in Schaarbeek en Charleroi en een huis in Auvelais, een dorp in de provincie Namen. Dat heeft het federaal parket in België woensdag bekendgemaakt.

Het appartement in Schaarbeek was voor een jaar gehuurd door iemand die een valse naam gebruikte, Fernando Castillo. Op 10 december is er huiszoeking verricht. Er werd onder meer materiaal gevonden waarmee explosieven kunnen worden gemaakt, heupgordels en sporen van de springstof TATP. Er lagen geen wapens in de woning. Tevens werden in Schaarbeek een vingerafdruk van de voortvluchtige Salah Abdeslam en het DNA van Bilal Hadfi gevonden.

Het appartement in Charleroi was op 3 september voor een jaar gehuurd door iemand die zich Ibrahim Maaroufi noemde. Tijdens huiszoeking op 9 december werden er matrassen gevonden, alsmede vingerafdrukken van Bilal Hadfi en Abdelhamid Abaaoud. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Het pand in Auvelais was voor een jaar onder valse naam gehuurd op 5 oktober vorig jaar door Soufiane Kayal, aldus het parket. Ook hier werden tijdens de huiszoeking slechts matrassen gevonden.

In alle drie de gevallen waren huur en waarborg contant betaald aan de eigenaren van de woningen. De SEAT Leon die bij de aanslagen werd gebruikt, is gezien in zowel Charleroi als Auvelais. Bij alle drie de huizen is bovendien een BMW gezien die door Mohamed B. is gehuurd, een van de verdachten die vastzit.