Nieuws
452201
Nieuws

Duikvlucht olieprijs even onder $30

De neergang van de olieprijs in de VS zet dit jaar onverminderd voort. Het zwarte goud dook vandaag voor het eerst sinds 2003 kortstondig onder de grens van $30 per vat.

De prijs van een vat Amerikaanse olie, die eerder op de dag nog op weg leek naar herstel, ging in een rap tempo omlaag en belandde met een duikeling van 3,7% even op een stand van $29,93, het laagste niveau sinds 2003. De prijs van het zwarte goud is dit jaar al getroffen met een aderlating van bijna 17%. Ook de malaise voor de Brent-olie is vooralsnog onstuitbaar.

Op Wall Street was de onstuimige rit omlaag van de olieprijs goed merkbaar. De aanvankelijke winsten van de Amerikaanse aandelen verdwenen als sneeuw voor de zon, onder druk van de oliegiganten ExxonMobil en Chevron. Daarmee kreeg de de dramatische eerste handelsweek in 2016 een moeizaam vervolg.   

De teloorgang van de olieprijzen wordt in de hand gewerkt doordat het aanbod van olie nog steeds veel groter is dan vraag. Ook de vrees dat China, de op één na grootste olieconsument wereldwijd, mogelijk afstevent op een harde landing van de economie draagt bij aan de neerwaartse spiraal.   

Amerikaanse zakenbanken buitelden eerder al over elkaar heen om een verdere neergang van de olieprijzen voor dit jaar te voorspellen. Goldman Sachs spande de kroon met een richtprijs van $20 per vat. De Britse Standard Chartered deed er nog een schepje bovenop met een doemscenario van $10 per vat.