Nieuws
452218
Nieuws

AEX weerstaat grondstofmalaise

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs had er zin in dinsdag. Beleggers gingen op koopjesjacht na de dramatische eerste beursweek van het jaar. Een nieuwe duikvlucht op de grondstoffenmarkten gooide tegen het eind van de handel nog wel wat roet in het eten, maar de AEX-index hield toch een ruime winst over. Met name Gemalto en Delta Lloyd waren in trek op Beursplein 5.

De AEX-index eindigde 1,2% hoger op 416,41 punten. In de middag was het beeld nog een stuk vriendelijker en kwam de graadmeter zelfs even tot boven de 420 punten. De Midkap-index steeg 0,8% naar 657,87 punten.

Elders in Europa hadden kopers ook duidelijk de overhand. Wel liepen ook hier de winsten terug richting het eind van de handel. Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,6% en 1,5%. De Duitse DAX kwam in de loop van de dag weer boven de psychologische 10.000 punten-grens, maar wist daar uiteindelijk niet boven te sluiten.

Met name de autobouwers stonden er goed bij. In Frankfurt klom Volkswagen 3,3%, terwijl BMW 2,1% hoger werd gezet. In Parijs werd Peugeot beloond voor positieve verkoopcijfers over het vierde kwartaal. Het aandeel stond 4,8% in het groen.

Wall Street kwam vanmiddag ook behoorlijk goed uit de startblokken, maar het beeld verslechterde snel. Rond het sluiten van de markt in Amsterdam stonden de Dow Jones-index en de S&P500 licht in het rood. De Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa, die maandagavond het cijferseizoen aftrapte, werd flink afgestraft voor zijn kwartaalrapport. Het aandeel dook bijna 10% in het rood.

Koopjesjacht

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro stelde dat Europese beleggers op koopjesjacht zijn, na de zware verliezen sinds begin dit jaar. "En goede Chinese autoverkopen helpen het sentiment." Bonsee wees ook nog op positieve berichten van de Duitse softwaregigant SAP en de Britse winkelketen Morrissons, die enige steun boden.

Toch zag Bonsee aan het begin van de middag niet direct een reden waardoor de Europese beurzen plots een forse spurt trokken. "Er is niet al te veel dat nu ineens heel anders is dan gisteren. Het enige is dat je een kleine draai ziet op de oliemarkt. Het lijkt her en der uit te bodemen, maar dat is ook niet gek na zo'n daling."

De olieprijzen lieten een grillig verloop zien. Aanvankelijk daalden ze verder, om vervolgens op te krabbelen. Maar richting het eind van de handel in Amsterdam zakten de prijzen juist weer flink in. Bij de slotbel in Amsterdam stond de prijs van een vat Brent-olie zo'n 2,8% lager op circa $30,70.

'Lage niveaus'

"Het is een mooie dag op de Europese beurzen, maar wel op lage niveaus", benadrukte beleggingsstrateeg Ben Steinebach (ABN Amro MeesPierson). Hij hield het erop dat de daling wat te ver was doorgeschoten. "Beleggers redeneren: in China is wat aan de hand en dus moeten we wegwezen. Maar inmiddels zijn er weer partijen die kopen op zwakte en op deze niveaus wel weer willen instappen."

Toch is Steinebach niet negatief gestemd. "Er zijn genoeg positieve aspecten aan de economie die de beurzen kunnen helpen. Zo zijn de rentes nog steeds heel laag. We verwachten verdere groei in Europa en er zit genoeg dynamiek in de Amerikaanse economie. En ook uit China komen lichtpuntjes, want in nabijgelegen handelspartners als Zuid-Korea en Taiwan herstelt het producentenvertrouwen. Kennelijk zien bedrijven daar toch meer exportmogelijkheden. Het zijn dus weliswaar een soort 'tweedehands' lichtpuntjes, maar toch."

Vannacht komen er nog import- en exportcijfers uit China die het beeld kunnen bevestigen of wijzigen, benadrukt de ABN-strateeg.

Verder is Steinebach ook niet pessimistisch over opkomende markten. "Veel van deze landen hebben afgelopen jaar hun munt in waarde laten dalen. Maar in het eerste jaar zie je daar bijna nooit de voordelen van. Want je betaalt als land meer voor je import en krijgt minder voor je export. Dit jaar zal het er anders uitzien: de exportvolumes zullen stijgen en de importvolumes zullen dalen. Ook als er minder te exporteren valt naar China dan hebben deze landen nog steeds een verbetering van hun concurrentiekracht binnen."

Rijdende trein

De onzekerheid in de markt blijft groot en de volatiliteit dus hoog, aldus Bonsee. "Veel beleggers blijven voorlopig nog langs de kant staan en laten de markt liever even 'uitzieken', als het ware. Zij kijken het nog even aan. Zij wachten liever tot de markt wat vriendelijker is en springen liever op een rijdende trein, zogezegd."

Deze week kijkt Bonsee onder meer nog uit naar het 'Beige Book' van de Amerikaanse Federal Reserve, dat morgenavond naar buiten komt. "Dat kan wellicht meer richting geven over de snelheid waarmee de rente omhoog gaat dit jaar."

Verder zijn de bedrijfsresultaten van belang, bijvoorbeeld van de Amerikaanse banken op donderdag en vrijdag. "Die resultaten kunnen de markt ook nog wat richting geven", zegt de ABN-handelaar. "Maar volgende week komen er veel meer S&P500-bedrijven met de resultaten, dus dan hebben we een beter beeld."

Steinebach verwacht op het bedrijvenfront verder herstel van Europese bedrijven. "In de VS verwachten we ook groei, maar zal de winststijging lager liggen vanwege de stijging van de dollar tegenover vrijwel alle valuta."

'Positieve krachten'

Ondanks dat er aanvankelijk enige stabilisatie op leek te treden in de oliemarkten vandaag is het sowieso nog te vroeg om te zeggen dat de weg omhoog ingezet kan worden, zegt Steinebach. "Dat zou ik niet voor mijn rekening durven nemen. Toen de olieprijs rond de $40 per vat stond, dachten we dat de prijs geleidelijk richting de $60 per vat zou gaan stijgen. Maar de prijs is naar de $30 per vat gegaan. Toch denken we dat de prijs de komende maanden wat zal gaan stijgen."

ABN gaat er nog steeds vanuit dat de grootste oorzaak van de dalende olieprijs een te groot aanbod is. "Schalie-olieproducenten in de VS werken met de huidige prijs al ruim onder de kostprijs en inmiddels kom je op een punt dat ook Saudi-Arabië veel last van gaat krijgen van de lage prijzen. Beide partijen kunnen het wel een tijdje uitzingen met die lage prijzen, maar de vraag is hoe lang zij daarmee willen doorgaan."

Steinebach vervolgt: "We zien nog onderliggende positieve krachten voor de aandelenbeurzen. Tegelijkertijd is er ook niet al te veel alternatief. Op de obligatiemarkt loop je als belegger ook enorme risico's, bij een kleine stijging van de rente lijd je al snel vermogensverlies. Ik heb wel eens gezegd: het zou fijn zijn als de rentes op tienjarige leningen weer 'gewoon' naar de 5% zouden gaan. Dan kun je weer 'normaal' beleggen en hebben obligaties ook weer meer de risicokarakteristieken die ze nu niet hebben. Maar de weg van het huidige niveau naar 5% is natuurlijk heel pijnlijk. Want obligatiebeleggers - ook beleggers als pensioenfondsen die verplicht in obligaties moeten beleggen - lijden dan fikse verliezen."

Gemalto hoogvlieger

Bij de Nederlandse hoofdfondsen stond Gemalto met een winst van 8,8% op €55,15 bovenaan, gesteund door een koopadvies van het Franse Natixis. Vrijdag sloot de digitaal beveiliger nog op het laagste niveau in drie jaar.

Delta Lloyd klom 6,1% naar €5,45, in reactie op de melding van een 3,35%-belang door de Amerikaanse vermogensbeheerder Fir Tree Partners.

KPN volgde met een winst van 3,4% op €3,45. Technologiebedrijf Philips ging 2,2% vooruit naar €22,995. Mogelijk komt er ook van de Britse investeerder Melrose een bod op de lichtdivisie van het Eindhovense concern. Philips heeft ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een Amerikaans ziekenhuis.

Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever, een zwaargewicht in de AEX, steeg 2,2% naar €37,99. De Japanse zakenbank Nomura heeft het koersdoel verhoogd van €34 naar €36, maar behield wel zijn 'afbouwen'-advies.

ArcelorMittal viel terug naar 3,9% verlies op €3,21, in reactie op de tegenvaller bij Alcoa. Eerder op de middag stond het aandeel nog op een ruime winst.

Shell (-0,8% op €18,18) was de enige andere verliezer in de AEX. De meeste aandeelhouders blijken nog wel achter de overname van het Britse BG te staan. Vandaag schaarde ook belegger Aberdeen zich in dat rijtje.

Grandvision in trek

Bij de middelgrote fondsen belandde optiekketen Grandvision bovenaan met 3,2% winst op €26,78. Bouwer BAM volgde met een plus van 2% op €4,65.

Air France KLM zag een ruime winst wegsmelten en zakte 0,8% naar €7,698. Barclays heeft het advies voor de luchtvaartcombinatie verhoogd van 'onderwogen' naar 'neutraal'. Het koersdoel ging van €6 naar €8,30. Voor de langere termijn blijft Barclays wel negatief, onder meer omdat de grote reorganisatie bij Air France volgens de bank 'politiek onhaalbaar' is. Air France zou inmiddels aansturen op een lagere productiviteitsverhoging bij de piloten dan eerder de bedoeling was. De Financiële Telegraaf meldde vanmorgen dat KLM en Etihad vorig jaar 100.000 extra passagiers hebben vervoerd op elkaars routes door hun samenwerking.

TenCate steeg 0,4% naar €23,70, na de publicatie van licht meevallende kwartaalcijfers. Aandeelhouders kunnen hun stukken tot donderdag aanmelden voor het bod van investeerder Gilde van €24,60 per aandeel. Beleggersvereniging VEB liet in reactie op de resultaten weten dat het bod de waarde van TenCate onvoldoende reflecteert.

Medisch toeleverancier Fagron stond met een verlies van 7,1% op €6,19 onderaan in de Midkap. Aperam werd 1,1% lager gezet en sloot op €29,11. Citi heeft het koersdoel verlaagd van €45 naar €39, maar herhaalde wel zijn koopadvies.

TomTom verloor 4,2% op €10,04, nadat Rabobank het aandeel van de kooplijst had gehaald. De bank ziet weinig opwaarts potentieel, na de forse koersstijging in de afgelopen maanden. TomTom meldde vanmorgen ook dat het gaat samenwerken met Rijkswaterstaat bij een ontwikkelcentrum voor verkeersmanagement.

Smallcap Beter Bed klom 3% naar €22,38, nadat Rabobank het advies verhoogde van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel ging 50 cent omhoog naar €25. Rabo verwacht goede verkopen over het laatste kwartaal van vorig jaar en ook in het lopende jaar.

ING-beleggingsstrateeg Simon Wiersma werd vorig jaar tijdig negatiever over aandelen. Wilt u weten hoe hij nu over de markt denkt? Meld u dan aan voor het gratis online seminar donderdagavond.