Nieuws/Buitenland
452218389
Buitenland

Hoofdverdachte Maddie McCann verliest uitleveringszaak

LUXEMBURG - De Duitse hoofdverdachte van de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann komt voorlopig niet vrij. Christian Brückner. was naar het Europese Hof van Justitie gestapt omdat zijn uitlevering aan Duitsland niet volgens de regels zou zijn verlopen, maar kreeg donderdag ongelijk.

Brückner werd in 2018 door Italië aan Duitsland uitgeleverd omdat hij in zijn vaderland nog een straf moest uitzitten voor drugshandel. Eenmaal daar in de cel, werd hij bovendien vervolgd en veroordeeld voor de verkrachting van een bejaarde Amerikaanse in Portugal in 2005, niet ver van de plaats waar Maddie McCann verdween. Italië gaf daar uitdrukkelijk toestemming voor, omdat uitgeleverde verdachten in principe niet voor andere delicten mogen worden vervolgd.

Niet Italië, maar Portugal had die toestemming moeten verlenen, vond Brückner. Dat land had hem een jaar eerder aan Duitsland uitgeleverd voor kindermisbruik. Maar het hof gaat daarin niet mee. Het wijst erop dat Brückner. na het uitzitten van die straf uit vrije beweging Duitsland had verlaten en naar Italië was gereisd. Daardoor kan hij geen aanspraak meer maken op de bescherming tegen vervolging voor andere delicten.

Het onderzoek naar Brückners aandeel in de verdwijning van Maddie loopt nog. De Duitse aanklagers is er veel aan gelegen Brückner voorlopig achter de tralies te houden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop