Nieuws/Binnenland
452229
Binnenland

Assen zet omstreden outlet door

Assen - De gemeente Assen zet de plannen voor de bouw van een factory outlet bij het TT circuit door. Het college van B en W gaf dinsdag groen licht voor de omstreden plannen en stuurt ze door naar de gemeenteraad. Er is veel weerstand tegen het voornemen omdat Assen in het centrum kampt met een schrikbarend hoog percentage leegstand.

Winkeliers uit omringende plaatsen als Hoogeveen, Emmen en Winschoten vrezen bovendien de komst van het outletcentrum. De verwachting is echter dat ook de gemeenteraad met de bouw zal instemmen, meldt het Dagblad van het Noorden.

,,Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet”, noemde secretaris vestigingszaken Tom Ponjee van Detailhandel Nederland de plannen van de gemeente zaterdag nog in De Telegraaf. „Ze bouwen buiten de stad een outlet van net zoveel vierkante meters als er in het centrum leegstaat.” Het outletcentrum kost 40 miljoen euro en krijgt een oppervlakte van in eerste instantie 15.300 vierkante meter met een uitbouw in de tweede fase met nog eens 6000 vierkante meter.

Assen is niet de enige, zegt de brancheorganisatie. Heel veel gemeenten zijn bezig met nieuwbouwprojecten in plaats van het terugdringen van bestaande leegstand, constateert Ponjee.

In totaal zit er zo’n 1,2 miljoen m2 in de pijplijn, dat is qua oppervlakte vergelijkbaar met zevenhonderd middelgrote supermarkten. Volgens Ponjee is het bouwen voor de leegstand. „Wij roepen dit al jaren. Er staat al bijna 8% leeg, terwijl je pas bij maximaal 4% leegstand van gezond mag spreken.”