Nieuws/Binnenland
452238
Binnenland

Zeventig kinderen uit Nederland in het terreurgebied

Amsterdam - Ten minste zeventig Nederlandse kinderen bevinden zich momenteel in de IS-terreurstaat in Syrië en Irak, aldus de AIVD. Dat aantal loopt snel op vanwege de vele zwangerschappen van Nederlandse jihadistes.

Een derde van dit aantal IS-kinderen van Nederlandse ouders is geboren in het ’kalifaat’. Twee derde is door één of beide ouders meegenomen tijdens de uitreis.

Een recent schrijnend voorbeeld daarvan is de gescheiden, jonge moeder uit Leiden die haar zoontje en dochtertje (5 en 7 jaar oud) heeft meegenomen naar het strijdgebied in Syrië. Die dramatische uitreis is bewust stilgehouden door de gemeente Leiden en de veiligheidsdiensten.

Volgens de AIVD reizen 'steeds vaker' gezinnen met minderjarige kinderen uit naar IS-gebied. ,,Deze ouders zien hun kinderen als de IS-strijders van de toekomst en zijn ervan overtuigd dat het een goed idee is om met het hele gezin te verhuizen naar een oorlogsgebied.”

Ook raken veel uitgereisde vrouwen er zwanger. ,,Er worden dan ook steeds meer kinderen geboren van Nederlandse uitreizigers die officieel nergens staan ingeschreven”, aldus de AIVD.

Het leven voor deze kinderen noemt de AIVD 'zwaar en traumatiserend'. ,,Kinderen worden ermee geconfronteerd dat hun vader of familieleden sneuvelen in de strijd. IS-leden nemen jonge kinderen bovendien geregeld mee naar publieke executies en lijfstraffen. In sommige gevallen zetten ouders zelfs hun kinderen op de foto met de menselijke resten van door IS geëxecuteerde gevangenen.”

Op school worden de kinderen 'op dagelijkse basis geïndoctrineerd'. ,,Jonge meisjes wordt op school geleerd hoe zij hun toekomstige man het beste kunnen ondersteunen bij de strijd. Vanaf een jaar of negen, soms eerder, moeten meisjes volledig gesluierd over straat. Jongens kunnen vanaf dezelfde leeftijd terecht komen in een trainingskamp voor kinderen, waar ze leren omgaan met steek- en vuurwapens en executies oefenen.”

Volgens de laatste AIVD-cijfers zijn er in totaal 230 volwassen Nederlandse jihadisten afgereisd naar de Syrische oorlog, van wie er circa 40 zijn teruggekeerd naar ons land en 42 zijn gesneuveld. De zeventig Nederlandse kinderen die de AIVD noemt vallen buiten deze cijfers. Verreweg de meeste kinderen zijn onder de tien jaar oud.