Nieuws
452246
Nieuws

Makkelijker krediet voor kleiner bedrijf

Den Haag - De kredietverlening voor het midden- en kleinbedrijf komt steeds beter op gang. De kans van slagen voor bedrijven die een lening willen, is in de tweede helft van vorig jaar toegenomen tot 79% van de aanvragen. In de eerste helft van 2015 slaagde nog 71% hier volledig in.

Vergeleken met de eerste helft van 2014 is het verschil helemaal opvallend. Toen slaagde slechts 54% van de kredietaanvragen volledig.

Dit blijkt uit de Financieringsmonitor die minister Kamp (Economische Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Geen financiering nodig

Vooral voor middelgrote bedrijven is de kans dat een aanvraag voor financiering slaagt fors toegenomen. In de eerste helft van 2015 lag dit percentage nog op 64%, maar in de tweede helft van het jaar trok dit aan tot 89%.

Het kleinbedrijf blijft wat achter maar zit wel in de lift met 57% tegenover 51% in de eerste helft van het jaar. Het percentage bedrijven dat helemaal geen financiering nodig heeft steeg van 72% in de eerste helft van 2014 tot 82% aan het eind van 2015.

'Minder vaak afgewezen'

Kamp toont zich tevreden nu het tij langzaamaan lijkt te keren. „Het gaat de goede kant op. Bij een derde van de mkb-bedrijven stijgt de winst. Steeds meer ondernemers kunnen financiering krijgen. Ze worden minder vaak afgewezen door de bank en ze kunnen ook bij andere geldverstrekkers terecht”, aldus de VVD-bewindsman.

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Financiering buiten de bank om