Nieuws
452247
Nieuws

Lage olieprijs werkt niet door aan de pomp

AMSTERDAM - Consumenten en bedrijven profiteren nauwelijks van de lage olieprijs. Dit is opmerkelijk, want de olieprijs halveerde in het afgelopen halfjaar, van ruim $68 per vat naar iets meer dan $30 op dinsdag.

Dit wordt veroorzaakt doordat het weg- en luchttransport al te grote schommelingen in de olieprijs 'afdekt', door middel van brandstoftoeslagen of hedges. Dat betekent dat een scherpe daling van de olieprijs pas na verloop van tijd in de tarieven terug is te vinden.

Kostenpost

Transport en logistiek Nederland (TLN) stelt dat driekwart van de Nederlandse wegtransporteurs het prijsrisico van brandstof afdekt. „Daardoor is het effect redelijk beperkt”, zegt een woordvoerder van TLN.

Verder is de brandstof niet de grootste kostenpost van de wegtransporteurs. Ongeveer een kwart van de kostprijs wordt uitgegeven aan brandstof en de helft aan loonkosten. Deze zijn vorig jaar gestegen, iets dat relatief meer aantikt bij het wegtransport.

Verbazing

Ook de consument staat met verbazing bij de pomp. Voor een liter benzine moet nog altijd rond de €1,50 betaald worden, waar dat een half jaar geleden ongeveer €1,66 was. Dit is een prijsdaling van 10% en bij lange na niet de daling van 50% die bij ruwe olie te zien is.

„De olieprijs werkt niet één op één door, daarom zie je die scherpe daling ook niet terug aan de pomp. De literprijs wordt voor voor een derde bepaald door de olieprijs, de rest door accijnzen, andere opslagen en btw”, zegt transporteconoom Rico Luman van ING.

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Voordeel voor binnenvaart en luchtvaart