Nieuws/Buitenland
452348
Buitenland

Bloedbad door aanslag toeristenhart Istanbul

ISTANBUL - Door een bomaanslag in het toeristische hart van Istanbul zijn dinsdag tien doden en zeker vijftien gewonden gevallen. In de meeste gevallen gaat het om buitenlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de aanslag vermoedelijk gepleegd door een Syrische zelfmoordterrorist. De explosie deed zich dinsdagochtend voor op een van de drukstbezochte plekken van Istanbul, het Sultanahmetplein. Turkse media berichtten dat de dader zich opblies bij een groepje van zo'n twintig toeristen.

Volgens media zijn er onder anderen Duitsers, Noren en Turken onder de slachtoffers. Een aantal gewonden is er slecht aan toe. De Turkse premier Ahmet Davutoglu houdt dinsdag crisisberaad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken en met de top van de inlichtingendiensten en politie. De regering kondigde, uit veiligheidsoverwegingen, na de aanslag een mediastilte af.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt van een ,,dramatische aanslag in het hart van het toeristencentrum" van Istanbul. Het laat volgens hem ,,opnieuw het enorme gevaar van terrorisme voor de wereld zien'', en ,,zeker voor een land als Turkije dat in een heel moeilijke regio ligt en al met een aantal grote aanslagen te maken heeft gehad''.